H ταινία "Άνθρωπος" μια ταινία που έγινε με πολλή αγάπη από μαθητές και εκπαιδευτικούς του 12ου Δημοτικου Πάτρας και με θέμα τον αυτισμό και την συμπερίληψη, απέσπασε το τριτο βραβείο μυθοπλασίας στο 10ο Μαθητικό Διαγωνισμό ταινιών μικρού μηκους που συνδιοργανώνει η ΕΡΤ, το Υπουργειο Παιδείας και το φεστιβάλ Δράμας.

Το φιλμάκι μιλάει εκτός των άλλων για τη διαχωριστική γραμμή των συμβατών σχολείων με την ειδική αγωγή, αγγίζοντας ταυτόχρονα και αυτό το ζήτημα των ειδικών σχολείων που για πολλούς γονείς και πολλές οικογένειες αποτελεί ταμπού.

Ο Νικόλας, όμως, δίνει τη δική του απάντηση μέσα στην τάξη που στην ουσία θέλει να τον αποβάλει, τονίζοντας σε μία από τις κλασικές εκθέσεις του συμβατού συστήματος αγωγής για το τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει.  Θέλει να γίνει πάνω από όλα άνθρωπος.

Η ταινία αποτελεί μία παραγωγή των μαθητών της Δ΄τάξης και σε αυτή συμμετέχουν μαθητές της Β' και της ΣΤ' τάξης του ίδιου σχολείου. Το σενάριο και η θεατρική διδασκαλία είναι της Δήμητρας Μπακοθανάση, ενώ το μοντάζ και η κάμερα, είναι του Ευθύμη Αργυράτου.

 


12ο Δημοτικό Πατρών //10ο Φεστιβάλ Δράμας // #άνθρωπος

Όπως επισημαίνει η κ. Δήμητρα Μπακοθανάση που έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία:

"Η ταινία μας βασίστηκε σε αληθινό περιστατικό/α που ζήσαμε αλλά και καθημερινά ζούμε λόγο ρατσιστικών συμπεριφορών απέναντι σε παιδιά και γονείς παιδιών με ιδιαιτερότητες! Αφιερώνουμε με αγάπη το βραβείο σε εκείνη την μαμά με τα φοβισμένα μάτια που στέκεται και κρυφοκοιτά στα κάγκελα ,σε εκείνο το παιδί που κάθεται μόνο του στο προαύλιο, σε όλους τους γονείς και μαθητές ,γιατί αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία στην ζωή είναι, να είσαι πάνω απ ΄ όλα....... ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Υ.Γ. Η μεγαλύτερη συγκίνηση που νοιώσαμε ήταν από την ανταπόκριση που είχε πριν βραβευτεί, στο internet, και από τα σχόλια που διαβάσαμε.

Σας παραθέτω ένα από άυτα: Αχ μάνα!!! Πόσες άλλες έχουν βρεθεί στη θέση σου και πόσες ακόμα θ' ακολουθήσουν!!! Η διαφορετικότητα είναι πανέμορφη, έχει να δώσει τόσα μα τόσα πολλά που μπορεί να σ' αφήσει άφωνο, αρκεί να μπορέσεις να νιώσεις, ν' ακούσεις, να αισθανθείς..!!! Όσο εμείς οι γονείς, παιδιών με αυτισμό, έχουμε χαραγμένη την ταμπέλα της στοχοποίησης στο μυαλό μας, δεν θα τα δούμε ν' ανθίζουν, να εξελίσσονται, να μας διδάσκουν.. Μακάρι να ήταν μόνο στο σχολείο η συμπεριφορά των μαμάδων των "κανονικών" παιδιών.. Είναι παντού.. Εξάλλου πώς θα ήταν ο κόσμος αν όλα τα λουλούδια ήταν ίδια;