Σε δυο μέτωπα επιχειρεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό που συνεχίζει να διασπείρεται µε ταχείς ρυθμούς στη χώρα µας: Με συνταγή… Μόσιαλου σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης του πληθυσμού, αλλά και µε οικονομική στήριξη των φορέων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα μέτρα για τον ιό. Οι δύο φάσεις επανεκτιμώνται σε καθημερινή βάση, αφού οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες και μάλιστα πραγματοποιούνται σε ανώτατο επίπεδο, υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού.

Άλλωστε, τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα που επιβάλλονται για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού σχετίζονται άμεσα µε οικονομικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις, στις δραστηριότητες της χώρας. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», επιχειρείται µέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης της χώρας µας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει και το προσφυγικό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την ανακοπή της επέλασης του ιού στη χώρα µας, πληροφορίες τονίζουν πως σε έναν μεγάλο βαθμό υιοθετούνται προτάσεις του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου, ενός από τους πρώτους επιστήμονες που μίλησαν για αποκλεισμούς χώρων συνάθροισης, όπως σχολείων, εκκλησιών και καρναβαλικών εκδηλώσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μόσιαλος είχε προτείνει εξαρχής να κλείσουν τα σχολεία, ώστε να µη γίνει διασπορά του ιού, εάν έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Την πρότασή του, η οποία αρχικά είχε προκαλέσει αντιδράσεις, αποφάσισε να υιοθετήσει τελικώς η κυβέρνηση, περιορίζοντας ωστόσο τα λουκέτα των σχολείων και των πανεπιστημίων µόνο στις πληττόμενες περιοχές, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Μόσιαλος είναι ο πρώτος που μίλησε και για λήψη μέτρων σχετικά µε τις εκκλησίες, προτείνοντας στις ευπαθείς ομάδες να μην πηγαίνουν στη Θεία Λειτουργία, ώστε να µην προσβληθούν. Και η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλά µέλη της Εκκλησίας. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟ∆Υ Σωτήρης Τσιόδρας, υπάρχουν συνεννοήσεις µε την Εκκλησία για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει υπάρξει στο παρελθόν και κυβερνητικός εκπρόσωπος (στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου), έχει άμεση επαφή µε το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι χαίρει της εκτιμήσεως του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης -όπως μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές- ότι σε αυτήν τη μεγάλη υγειονομική κρίση τις τελικές αποφάσεις για λουκέτα, περιορισμούς κ.ά. τις λαµβάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν μπήκε από την πρώτη στιγμή λουκέτο σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, καθώς συνεκτιμήθηκαν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.


Τo πρώτο κύμα

Σύμφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, ειδικοί επιστήμονες μαζί µε τον ΕΟ∆Υ θεωρούν ότι το πρώτο μεγάλο κύµα ασθενών που θα νοσήσουν και είτε θα χρειαστούν απλή νοσηλεία είτε θα µπουν σε εντατική μονάδα θα είναι στην περιοχή της Αχαΐας, ακριβώς επειδή εκεί καταγράφηκαν και τα πρώτα µαζικά κρούσματα, μετά την εκδρομή των 53 ατόµων στους Αγίους Τόπους.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι πλέον οι υγειονομικές Αρχές θεωρούν την περιοχή της Πάτρας την πρώτη μεγάλη πηγή των πιο σοβαρών κρουσμάτων στη χώρα και για τον λόγο αυτό εστιάζουν στη λήψη μέτρων πρώτιστα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ήδη, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), αποφασίστηκε ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών θα αποτελέσει τον πρώτο δίαυλο υποδοχής και αντιμετώπισης του πρώτου κύματος ασθενών, και όχι απλώς περιστατικών που θα χρειαστούν να νοσηλευθούν.

Ουσιαστικά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου περνά πλέον σε µια διαφορετική φάση λειτουργίας και καθίσταται ουσιαστικά νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών µε κορωνοϊό. Μάλιστα, σε μερικές μέρες θα λειτουργήσει και το τοπικό εργαστήριο ελέγχου, ώστε να μην αποστέλλονται τα δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ. Το νοσοκομείο περιορίζει τη λειτουργία του χειρουργικού τομέα και πλέον θα πραγματοποιούνται µόνο οι απολύτως απαραίτητες επεμβάσεις. Ήδη μεταφέρθηκαν όλοι οι ασθενείς από την ΩΡΛ Κλινική και την Οφθαλμολογική Κλινική σε άλλους θαλάμους, ώστε οι δύο αυτοί χώροι να διατεθούν αποκλειστικά για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα µε τον έως τώρα σχεδιασμό, σε συνολικά 45 κλίνες θα νοσηλεύονται µόνο ασθενείς µε κορωνοϊό.

Απομονωμένα 

Το πλάνο περιλαμβάνει την ανάπτυξη µε διαδικασίες-εξπρές 10- 11 κρεβατιών ΜΕΘ, αποκλειστικά για ασθενείς µε κορωνοϊό, καθώς θα πρέπει τα περιστατικά να είναι πλήρως απομονωμένα από άλλους νοσηλευόμενους σε εντατικές. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές µε εταιρείες σε περίπτωση που χρειαστεί να προμηθεύσουν το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Αρχές µε ιατροτεχνολογικά συστήματα για εντατικές. Αυτό πάντως φαίνεται πως είναι και το εγγενές πρόβλημα στα μεγάλα δηµόσια νοσοκομεία της Αττικής: δεν έχουν απομονωμένες κλίνες σε εντατικές. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου φέρονται να έχουν ζητήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, ειδικά σε περίπτωση που θα υπάρξουν περιστατικά τα οποία θα απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αντίστοιχες ταχείες διαδικασίες και για απομόνωση και άλλων κλινών σε ΜΕΘ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή πολλοί εμπειρογνώµονες εισηγούνταν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στον διαχωρισμό των κλινών στις εντατικές, καθώς επιδημιολογικά δεν μπορούν να συνυπάρχουν περιστατικά διαφόρων ασθενών µε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.


Ο ιός αλλάζει δραματικά την καθημερινότητά μας

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «επιτίθεται» σε όλο τον πλανήτη. Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τα 100.000, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 3.384 θάνατοι σε 80 και πλέον χώρες. Με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΕΟ∆Υ, τα περιστατικά πιθανώς να είναι έως και εκατονταπλάσια σε σχέση µε αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ζωή µας πλέον έχει αλλάξει και πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις νέες οδηγίες των επιστημόνων, ειδικά οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αν παρουσιάζουμε ήπια συµπτωματολογία, δεν χρειάζεται καν να ελεγχθούμε εργαστηριακά. Εξάλλου, δεν έχει σημασία, σύμφωνα µε τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟ- ∆Υ, Σωτήρη Τσιόδρα, αν πάσχουμε από νέο κορωνοϊό, από Η1Ν1 ή κάποιον άλλο ιό. Το ζήτημα είναι πως μέσα στις ασθένειες τις οποίες θα αντιμετωπίζουµε κάθε χρόνο θα είναι και ο covid-19. Έχει άλλωστε ενταχθεί ήδη από τους επιδημιολόγους μέσα στη λίστα µε τους ιούς που θα προκαλούν κάθε χρόνο θανάτους, όπως ο Η1Ν1.
  • Θα μάθουμε να αξιοποιούμε τα νοσοκομεία λελογισμένα. Τέλος στη συνήθεια των Ελλήνων που για το παραμικρό πρόβλημα υγείας σπεύδαμε στα μεγάλα νοσοκομεία, και ειδικά σε αυτά της Αθήνας. Πλέον, αν παρουσιάζουμε συµπτώματα που θυμίζουν γρίπη ή κορωνοϊό, θα πρέπει πρώτα επικοινωνούμε µε τον γιατρό µας πριν προβούμε σε άλλη κίνηση.
  • «Φρένο» μπαίνει και στο ανεξέλεγκτο ωράριο επισκέψεων στα νοσοκομεία, το οποίο πλέον αλλάζει και, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθεί γενικότερα. Εξάλλου, πλέον, λόγω του κορωνοϊού, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε βαριά ασθενείς και σε πάσχοντες που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα. Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι σήμερα το οριζόμενο ωράριο επισκέψεων στα νοσοκομεία καταστρατηγούνταν συστηματικά και ουδέποτε τα τελευταία 25 µε 30 χρόνια είχαν µπει φραγμοί.
  • Στη ζωή µας μπαίνουν για τα καλά και οι κανόνες υγιεινής, που για πολλούς ήταν έννοια άγνωστη, όπως η ατομική καθαριότητα, ειδικά µε το συχνό πλύσιμο των χεριών και τον αερισμό των χώρων.
  • Για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε τους ηλικιωμένους της οικογένειάς µας αλλά και τους ασθενείς, ώστε να µη μεταβαίνουν σε χώρους συνάθροισης όπου μπορεί να κυκλοφορεί ο covid-19. Ο συγχρωτισμός, ειδικά για τους ανοσοκατεσταλμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θεωρείται από τους ειδικούς απαγορευτικός, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθούν.
  • Αλλαγές όµως έφερε ο κορωνοϊός και στην επικοινωνία µας, καθώς πλέον δεν θα μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι απέναντι σε άτομα που μπορεί να παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα, αφού αν προσβληθούμε εμείς, θεωρείται βέβαιο ότι θα μολύνουμε και άλλους συνανθρώπους µας. Συνεπώς θα έχουμε συµβάλει µε αρνητικό τρόπο στην εξάπλωση του ιού. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι περίπου το 15% του πληθυσμού θα νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό, ενώ σε βάθος χρόνου, όταν πια θα έχει μετατραπεί σε έναν συνηθισμένο ιό, όπως συνέβη µε τον Η1Ν1, και θα έχουν ανακαλυφθεί οι φαρμακευτικές αγωγές και τα εµβόλια, είναι πιθανό κάποια στιγμή της ζωής µας να προσβληθούμε όλοι, σύμφωνα µε τον κ. Τσιόδρα.

Πηγή: ethnos.gr