Στη φύση του υγιούς  - ψυχικά και πνευματικά - ανθρώπου, είναι η ιεράρχηση των αναγκών του, σύμφωνα με την πυραμίδα του Maslow. Βάση αυτής της πυραμίδας, πρωταρχική και ενστικτώδης ανάγκη, είναι η επιβίωση με επόμενη στη σειρά, την ασφάλεια. Στη φύση, επίσης, του υγιούς -ψυχικά και πνευματικά- ανθρώπου, είναι να εκφράζει την ευχαρίστησή του στον συνάνθρωπο που μεριμνεί και φροντίζει για τη διασφάλιση αυτών των αναγκών. 

Αυτή ακριβώς την ευχαρίστηση εκφράζουν και οι ακρίτες κάτοικοι των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, προς τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, προσφέροντάς τους τρόφιμα. Σίγουρα, το ελληνικό κράτος  έχει φροντίσει για τη σίτιση των ενστόλων και σίγουρα οι ένστολοι που προστατεύουν τα σύνορα, δεν βασίζουν τη σίτισή τους στις προσφορές των κατοίκων, ενώ το επίσημο κράτος, δια στόματος πρωθυπουργού, ευχαρίστησε -ως όφειλε- τους κατοίκους των συνόρων για την προσφορά και τη στήριξη που παρέχουν στους ένστολους. 

Αυτοί οι άνθρωποι ενήργησαν με αυτόν τον τρόπο, διότι ένιωσαν πως το επίσημο κράτος, για μοναδική φορά (μετά από πολλά χρόνια), ενδιαφέρεται για την επιβίωση και την ασφάλειά τους, αλλά και τη διασφάλιση, την εγγύηση και τη διαφύλαξη τόσο των συνόρων της χώρας, όσο και των περιουσιών τους.

Οι -αριστερές- κακοήθεις φωνές που ακούγονται περί εθνικισμού, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας, «αφύπνισης φιδιού του εθνικισμού», «show με καραμπίνες, «20χρονα παλικαράκια» και λοιπές αφοριστικές και φασιστοειδείς κορώνες, έχουν ως σκοπό να καλύψουν την ανεπάρκεια και ανικανότητα της  προηγούμενης κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας από οποιαδήποτε παράνομη είσοδο. Αυτή η ανεπάρκεια και ανικανότητα, έδωσαν το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, πως η Ελλάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι» και «μπάτε σκύλοι, αλέστε».    

Κανείς όμως ακρίτας δεν είναι εθνικιστής, ρατσιστής, ή μισαλλόδοξος. Άλλωστε το έχουν αποδείξει με τις άριστες διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρούν με τους Τούρκους γείτονές τους. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτούς τους ανθρώπους είναι ο πατριωτισμός: η συναίσθηση κάποιου ότι ανήκει σε ένα έθνος και το αίσθημα ευθύνης του, που προκύπτει από αυτή. Έχουν αποδείξει -χρόνια τώρα- πως συνδράμουν, βοηθούν και συντρέχουν όταν χρειάζεται, πραγματικούς πρόσφυγες που έχουν αυτή την ανάγκη, προσφέροντάς τους «ένα πιάτο φαΐ», όπως ακριβώς προσέφεραν και τώρα στους Έλληνες ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τελικά, φοβάμαι, μήπως τα σύνορά μας δεν κινδυνεύουν από τις ορδές των (ελαχίστων) προσφύγων και αμέτρητων (λαθρο)μεταναστών, αλλά από τα στίφη και τους συφερτούς εντός των συνόρων, που θέλουν να αμαυρώσουν, να συκοφαντήσουν και να σπιλώσουν κάθε υγιές κύτταρο της σημερινής κοινωνίας. Και από τον ίδιο συφερτό που προσπαθεί  με κάθε τρόπο να διασύρει και να καταρρακώσει το ηθικό κάθε ανθρώπου που σηκώθηκε από τον καναπέ και αντιστέκεται, έτσι ώστε να μην κατορθώσει να ξυπνήσει από το κώμα του «αριστερού παράδεισου» που τον κρατούσε για πέντε χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση και οι θιασώτες της.

Ευτυχώς, δεν το πετυχαίνουν.

Γιώργος Κ. Γραμματίκας

Νοσηλευτής – Φυσικοθεραπευτής

Προϊστάμενος Τ.Ε.Π «Καραμανδανείου»

Μέλος Τομέα Υγείας Νέας Δημοκρατίας

Μέλος Μητρώου Πολιτικών Στελεχών Νέας Δημοκρατίας

Υποψήφιος Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος