Τις 10 μικρότερες πόλεις, που αποτελούν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης παρουσίασε στο ευρύ κοινό με άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

Το άρθρο ξεκινά με αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη, η οποία το 1983, ως τότε υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, είχε εκφράσει την άποψη ότι η πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης θα πρέπει να γιορτάζεται κάθε χρόνο βάζοντας στο επίκεντρο μία διαφορετική πόλη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Με αυτόν τον τρόπο, πίστευε ότι οι διαφορετικές κουλτούρες και αξίες της κάθε χώρας θα παρουσιάζονταν μέσα από την κάθε πόλη. Έτσι, το 1985, το πρόγραμμα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» εδραιώθηκε ως θεσμός με πάνω από 60 πόλεις να λαμβάνουν τον φόρο τιμής της πολιτιστικής πρωτεύουσας της χρονιάς.

Σε νέο του άρθρο λοιπόν, ο Guardian συστήνει 10 μικρές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον και ίσως να μην είναι γνωστές σε όλους.

Στη λίστα αυτή, βρίσκεται και μία ελληνική πόλη και δεν είναι άλλη από την Πάτρα, η οποία υπήρξε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2006!


Η αχαϊκή πρωτεύουσα σύμφωνα με το άρθρο, μπορεί να μην είναι η πιο όμορφη από όλες, αλλά διαθέτει 3.000 χρόνια ιστορίας.

Το λιμάνι, το πανεπιστήμιο, οι πολλές πλατείες και πεζόδρομοι και η οικονομική ζωή της παραθαλάσσιας φοιτητούπολης αποτελούν σημαντικά κομμάτια της.

Το αρχαιολογικό μουσείο, ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα αλλά και το μεσαιωνικό της κάστρο με θέα τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, το σπίτι του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά, το Ρωμαϊκό Ωδείο είναι μερικά μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Η νύχτα ξεκινά από την κεντρική πλατεία του Γεωργίου Α’, όπου δεσπόζει το νεοκλασσικό θέατρο Απόλλων και δύο περίτεχνα σιντριβάνια με λιοντάρια. Το νεότερο «θαύμα» της περιοχής, αποτελεί η Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου, με μήκος 2 χλμ, που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα και είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στην πόλη.

Τη 10άδα συμπληρώνουν οι εξής πόλεις: Μπέργκεν (Νορβηγία), Σαλαμάνκα (Ισπανία), Σιμπίου (Ρουμανία), Λινζ (Αυστρία), Τούρκου (Φινλανδία), Γκιμαράες (Πορτογαλία), Πίλσεν (Τσεχία), Άαρχους (Δανία), Ματέρα (Ιταλία).