HOME-MADE-MoVe
Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού
Curator: Γιάννης Αντωνίου
Συμπαραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, SALTO FUTURO & KUNST-STOFF Productions

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Τατιάνα Λοβέρδου, Γιάννης Αντωνίου, Jone San Martin, Τίμος Ζέχας, Γιάννης Μανταφούνης.

Ημερομηνίες Παραστάσεων:
14-15 Μαρτίου, 2020 Θέατρο Θέατρο Απόλλων Πατρας
11-12 Απριλίου, 2020 Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte

Τιμή εισιτηρίων: 10 Ευρώ & 5 Ευρώ (μειωμένο).

HOME-MADE “MoVe” Patras Program:
Τατιάνα Λοβέρδου / SALTO FUTURO - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Χορογραφία-Σκηνοθεσία:Τατιάνα Λοβέρδου
Δραματουργική Επεξεργασία: Μαίρη Σιδηρά
Μουσική Επιμέλεια:Τατιάνα Λοβέρδου / Ezio Bosso, Abel Korzeniowski, Max Richter
Ερμηνεία: Ιφιγένεια/Τατιάνα Λοβέρδου/Νίκη Καρακώστα
Ισιδώρα Ντάνκαν/Εβίνη Παντελάκη/Νάνσυ Χριστοπούλου
Αννα Φράνκ/Κατερίνα Σοφοτάσιου/Πέπη Παπαδοπούλου

Τρεις Χορεύτριες συνυπάρχουν με τρεις ηθοποιούς, δημιουργώντας μια καθεαυτό χοροθεατρική παράσταση. Ο Λόγος και η Κίνηση μπλέκονται και αλληλεπιδρούν τρυφερά με στόχο το ζωντάνεμα των τριών ηρωίδων. Κοινό τους σημείο, ο Νόμος και ο Φόβος της Απώλειας. Ποιός είναι άραγε ο πιο βαθύς πόνος, αυτός της απώλειας, ή της μη απώλειας. Ερώτημα που θέτει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Η Τέχνη θέτει τα ερωτήματα. Η Ζωή τα απαντάει. Ο Καλλιτέχνης, Ηθοποιός, Χορευτής, ερμηνεύει.
Τα κείμενα είναι παρμένα απο την Επιστροφή του Γιάννη Ρίτσου/την αυτοβιογραφία της Ισιδώρας Ντάνκαν/και το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ.

Γιάννης Αντωνίου & Jone San Martin | KUNST-STOFF Productions

desinflar
Σύλληψη & Χορογραφία: Γιάννης Αντωνίου, Jone San Martin
Ερμηνεία: Jone San Martin, Γιάννης Αντωνίου

- Και αν ένα μπαλόνι είναι απλά ένα δοχείο που περιέχει την αναπνοή μας?
- Είναι τότε ένα κομμάτι του εαυτού μας που αιωρείται έξω από το σώμα μας?

Για το καινούργιο έργο τους "desinflar" η Jone San Martin και ο Γιάννης Αντωνίου αναπνέουν σε 50 μπαλόνια καθώς εξερευνούν τη μηχανική τους ως πλωτά δοχεία που κρατούν την αναπνοή τους ζωντανή. Παιχνιδιάρικες καταστάσεις προκύπτουν καθώς οι δυο τους εισβάλλουν στο χώρο ενώ ταυτόχρονα δέχονται την εισβολή από τον όγκο της δικής τους αναπνοής.

Ο Γιάννης Αντωνίου και η Jone San Martin συνεργάστηκαν το 2004 στη πόλη της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, στο Ballett Frankfurt του διάσημου χορογράφου William Forsythe. Η νέα τους συνεργασία πραγματοποιείται στην Πάτρα με σκοπό μετά να ταξιδέψει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ευρώπη.
Οι δύο χορογράφοι και χορευτές, δημιουργούν τη χορογραφία μέσω της αυθόρμητης έκφρασης με έμπνευσή 50 μπαλόνια που ως πλωτά δοχεία κρατούν την αναπνοή τους ζωντανή.

Αν ο χορός σχετίζεται με τη μετακίνηση, το χώρο και το χρόνο, εξαρτάται από το πώς θέλουμε να τα ορίσουμε. Αντί να ακολουθήσω μοντέλα για το πώς θα πρέπει να εξελίσσεται ο χορός, προτιμώ να δημιουργήσω νέους δρόμους που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν το χορό για ένα μέλλον και μια μεγαλύτερη ζωή στο σώμα μας.
Jone San Martin

Σόλο 1 - Τίμος Ζέχας
1979
Loss and life
Σύλληψη & Ερμηνεία: Τίμος Ζέχας
Ένα χορευτικό σόλο δομημένου αυτοσχεδιασμού. Διάρκειας 12 λεπτών.
Ο ενσώματος βιωματικός χρόνος εκφράζεται ως γεγονός και διαμορφώνεται ως κιναισθητικός χώρος.
Η κίνηση εκδηλώνεται μέσα από τα ίχνη που αφήνουν οι εμπειρίες.
Τα ίχνη υφαίνουν μια ιστορία μνήμης, μέσα από τα βιωμένα γεγονότα της ζωής που αλληλοεπικαλύπτονται, συνδυάζονται και τελικά δημιουργούν την δική μας μοναδική πραγματικότητα.
Ένα ταξίδι στο παρελθόν, μία παράλληλη πορεία στο μέλλον, βιώνοντας το παρόν.

Γιάννης Μανταφούνης - «FADED»

Σύλληψη & Ερμηνεία: Ιωάννης Μανταφούνης
Καθηγήτρια & Μουσικός: Αντιγόνη Φρυδά

Από τι υλικά είναι φτιαγμένη η ζωή ενός χορευτή; Ο Γιάννης Μανταφούνης καταθέτει το δικό του γκραν φινάλε, με στοιχεία αυτοβιογραφικά, αλλά και δόσεις χιούμορ, ένα κρυφοκοίταγμα στη ζωή πίσω από και πάνω στη σκηνή. Ο καταξιωμένος χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης παρουσιάζει το νέο έργο του «FADED» μετά την πρεμιέρα στη κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στον ρόλο της μουσικoύ και παρτενέρ, η Αντιγόνη Φρυδά.
Production Cie Ioannis Mandafounis�Co-production City of Vernier - culture & communication department, Theater Freiburg, Onassis Cultural Center Athens, Migros Culture Percentage Dance Festival Steps�Supported by City of Geneva, State of Geneva, Swiss Arts Council Pro Helvetia, Lottery romande�Residency Duncan Dance Research Center (Athens), Studio Grütli /ADC (Geneva

Βιογραφικά

Η Τατιάνα Λοβέρδου είναι Χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού και Διευθύντρια της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής «Κέντρο Χορού και Τεχνών» Dansarte. Ως υπότροφος του Fulbright σπούδασε στο School of Body-Mind Centering® (στο Amherst College, Η.Π.Α) την περίοδο 1999 – 2002, αποκτώντας τους τίτλους Practitioner και Somatic Movement Educator, ενώ το 2000 πήρε μαθήματα σύγχρονου χορού στην Νέα Υόρκη (Trisha Brown’s School και Movement Research School). Παράλληλα ασχολήθηκε με την Yoga. Μαθήτευσε δίπλα στους δάσκαλους Patti Bradshaw, Κωνσταντίνο Γιαννετάκη, Penny Chaplin. Είναι πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga. Διευθύνει το «Κέντρο Χορού & Τεχνών DANSARTE», συνδυάζοντας την παράλληλη λειτουργία της σχολής χορού, πολιτιστικών εκδηλώσεων και διεθνών σεμιναρίων. Από το 2009 φιλοξενεί στο Dansarte το Axis Syllabus του Frey Faust σε μακρόχρονους εκπαιδευτικούς κύκλους. Είναι και η ίδια πιστοποιημένη καθηγήτρια του Axis Syllabus. �Έχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Body-Mind Centering® (Somatic Movement Education)

Η Jone San Martin, γεννημένη στο Donostia / San Sebastian, Ισπανία, το 1966, σπούδασε χορό με το Mentxu Medel στο Institut del Teatre της Βαρκελώνης και στο Mudra International στις Βρυξέλλες. Χόρεψε στο μπαλέτο Nacional de España, στο Θέατρο Ulmer, με τον Jacopo Godani στις Βρυξέλλες και στο Μπαλέτο Royal de Wallonie στο Charleroi. Εντάχθηκε στο Ballett Frankfurt το 1992 και The Forsythe Company από το 2005 έως το 2015.
Από το 2000, έχει χορογραφήσει πολλά από τα δικά της έργα. Ήταν επισκέπτης στο φεστιβάλ της Αβινιόν το 2004 όπου εκτελούσε το σόλο "Tourlourou", που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της από την Carlotta Sagna, ως μέρος της σειράς Sujets à Vif. Το 2006, βραβεύτικε από την Asociación de Profesionales de Danza de Gipuzkoa. Από το 2014, είναι συνδεδεμένη καλλιτέχνης της Dantzaz Kompainia στη Donostia. Το 2016 επιμελήθηκε το Πρόγραμμα Performing Arts / Πολιτιστική Πόλη της Ευρώπης, Σαν Σεμπαστιάν. Η Jone είναι μέλος του Dance On Ensemble από το 2015.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γιάννης Αντωνίου, σπούδασε στην Κρατική Σχολή Χορού της Αθήνας Κ.Σ.Ο.Τ. και στην συνέχεια με υποτροφία στη φημισμένη Σχολή της όπερας του Αμβούργου. Στη Γερμανία χόρεψε στις όπερες του Αμβούργου, Osnabruck, της Βόννης αλλά και σαν guest με το Underwegs Theater στην Χαιδελβέργη και με το member project του William Forsythe. Μετά από πρόσκληση του διάσημου χορογράφου Alonzo King ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής όπου χόρεψε σαν σολίστας με την ομάδα του Lines Ballet αλλά και την Όπερα του Σαν Φραντσίσκο και Sara Shelton Mann’s Contraband.
Το 1998 δημιούργησε τον καλλιτεχνικό οργανισμό KUNST-STOFF όπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής της τιμήθηκε με το Goldie Award. Το 2015 με έδρα τoυ πέον την Αθήνα ξεκίνησε το project Scale # 1:100 & Scale # 2:100 | Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης με την υποστήριξη από τον Oργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης NEOΝ. Το τελευταίο του έργο Portrait of unknown man παρουσιάστηκε στο μουσείο Μπενάκη στο project AS ONE σε επιμέλεια του οργανισμού ΝΕΟΝ και ΜΑΙ (Ινστιτούτο Marina Abramović).
Εδω και 12 χρόνια συνεργάζεται με το Θέατρο Dock11 του Βερολίνου, είναι υπεύθυνος Προγράμματος Παραστατικών Τεχνών του Trii Art Hub και από το 2016 διδάσκει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ομάδας Companhia Instável στο Πόρτο της Πορτογαλίας
Από το 2015 επίσης είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος και δάσκαλος Μπαλέτου στην Επαγγελματική Σχολή Χορού, Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte. Από το 2018 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ΚΣΟΤ.
Το 2017 & 2018 ταξίδεψε στο Κουβέιτ καλούμενος απο την National Opera Kuwait να χορογραφήσει την παραγωγή “Memoirs of a Sailor”.

Ο Τίμος Ζέχας είναι ενεργός χορευτής, performer, δάσκαλος χορού και τεχνικών ενσωμάτωσης (somatics). Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής της Νίκης Κονταξάκη-Μπακάλη και έχει σπουδάσει με υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright στο στούντιο της Trisha Brown στη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως: Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ πλάι σε καταξιωμένους χορογράφους της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Το Solo 1/1979/Loss & Life, έχει ήδη παρουσιαστεί στο Bερολίνο στο Dock 11, τον Νοέμβριο του 2019 και στο Lab the Dance, τον Ιούλιο του 2019 στην Πάτρα. Έχει χορογραφήσει στο παρελθόν δικά του έργα ή σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.
Διδάσκει μαθήματα και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι μέλος του Διεθνούς Ερευνητικού Δικτύου Axis Syllabus (ASIRΝ). Διδάσκει στην Κρατική Σχολή Χορού (ΚΣΟΤ), ενώ έχει διδάξει στην Επαγγελματική Σχολή Χορού “Κέντρο Χορού & Τεχνών” της Τατιάνας Λοβέρδου και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Επίσης έχει διδάξει στις διοργάνωσεις: Sensing in Festival (Βερολίνο, 2018), Axis Syllabus Nomadic College (Βερολίνο 2017, Πάτρα 2018, Γαλλία 2019). Το 2015 συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην εκπόνηση του Οδηγού Σπουδών για τον Εκπαιδευτικό, με θέμα τον σύγχρονο χορό στα καλλιτεχνικά γυμνάσια.

Προτού στραφεί στη χορογραφία, ως ανεξάρτητος δημιουργός, ο Ιωάννης Μανταφούνης υπήρξε μέλος ορισμένων από τις σημαντικότερες ομάδες χορού στην Ευρώπη: Μπαλέτο της Όπερας του Γκέτεμποργκ, Nederlands Dans Theater II και The Forsythe Company (2005-2009). Έχοντας αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες από τη θητεία του ως χορευτής, ανοίχτηκε σε πιο πειραματικές φόρμες, ερευνώντας διαφορετικές πτυχές του χορευτικού κώδικα. Η χρήση της φωνής και του λόγου, ο αυτοσχεδιασμός, ο ρυθμός (μουσικός και σωματικός), είναι μερικά από τα εργαλεία που αξιοποίησε σε πρόσφατα αλλά και πρώιμα έργα του: “Z.E.R.O.” (2009), “Cover Up” (2011), “Pausing and the Nikel Project – songs&poems” (2012), “Eifo Efi” (2013). Ο Μανταφούνης, σε κάθε νέα του δημιουργία, παραμένει ανοιχτός στο αυθόρμητο και εύθραυστο υλικό της συνάντησης με τον Άλλο: είτε πρόκειται για μεμονωμένους καλλιτέχνες, είτε για πιο ευέλικτα σχήματα, το ζητούμενο είναι πάντα η ανταλλαγή, η παιγνιώδης πρόσμειξη, η ανατροπή. Φαίνεται, άλλωστε, ότι αυτό τροφοδοτεί τον ίδιον, όχι μόνο ως δημιουργό, αλλά και ως χορευτή, αφού κάθε συνάντηση στη σκηνή αποφέρει νέες προκλήσεις.

Καλλιτεχνικοί οργανισμοί:

Το SALTO FUTURO είναι μία ΑΜΚΕ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που δημιουργήθηκε την χρονιά 2006-2007 ,με στόχο την προώθηση της Χορευτικής Τέχνης και του Πολιτισμού στην Πάτρα ,με αφορμή την ανάθεση δυο έργων Σύγχρονου Χορού από τον Θάνο Μικρούτσικο στην Τατιάνα Λοβέρδου, ,Χορογράφο και εκπρόσωπο της εταιρείας.
Συμμετείχε με παραστάσεις Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας,στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πάτρας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Συγχρόνου Χορού που διοργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κατά την περίοδο της καλλιτεχνικής θητείας του κ.ΒΟΓΛΗ το 2010.
Στόχος της Εταιρίας είναι η δημιουργία Χορευτικών Παραγωγών σε σύμπραξη με τις άλλες τέχνες, καθώς και η δημιουργία Φεστιβάλ,αρα και η σύμπραξη με Χορογράφους και άλλες ομάδες Χορού,η δημιουργία Σεμιναρίων, αλλά και Εvents σε εξωτερικούς χώρους ,καθώς και η ανταλλαγή με άλλες χώρες.
Η Εκπρόσωπος της Εταιρείας και Ομάδας Χορού
Τατιάνα Λοβέρδου
Χορογράφος,Καθηγήτρια Σύγχρονου Χορού και Ιδρύτρια του Κέντρου Χορού και Τεχνών Dansarte όπου στεγάζεται η Εταιρία.

Η KUNST-STOFF productions ΑΜΚΕ, μετά από 15 χρόνια δημιουργίας στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο έχει πλέον την έδρα της στην Αθήνα. Είναι μια, εταιρεία χορού βραβευμένη με το βραβείο Goldie και δημιουργεί διεθνείς συνεργασίες και συμπαραγωγές.

Η KUNST-STOFF productions είναι γνωστή για τις ασυνήθιστες και με έντονο το θεατρικό στοιχείο παραγωγές, όπου συνδυάζουν διαφορετικές μορφές τέχνης, δημιουργώντας συχνά απρόσμενες συγκρούσεις και προκλητική ομορφιά. Τα έργα της εταιρείας βγαίνουν έξω από την πεπατημένη με ένα ξεχωριστό στυλ κίνησης που επεκτείνει το σώμα πέρα από τα κωδικοποιημένα όρια.

Η KUNST-STOFF productions έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε θέατρα και φεστιβάλ στις ΗΠΑ και Ευρώπη, όπως το Θέατρο ODC, το Κέντρο Τεχνών Yerba Buena και το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, το Burning Man, το MANCCY Tallahassee FL, το Φεστιβάλ BERLIN TANZTAGE, το Διεθνές Φεστιβάλ Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη, το North Θέατρο στη Μινεάπολη, το Κέντρο Velocity Dance στο Σιάτλ, το Dock 11 στο Βερολίνο τo 5o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μεταξύ άλλων.

Το KUNST-STOFF έχει συνεργαστεί με τους ακόλουθους οργανισμούς: Μπαλέτο LINES του Alonzo King, Θέατρο Dance Mission, το Ινστιτούτο Goethe, του Θεάτρου ODC, Το Κέντρο Χορού του Σαν Φρανσίσκο, το Ca$h Grant του θεάτρου Bay Area, το Κέντρο Τεχνών Yerba Buena, το Zellerbach και ΝΕΟΝ.