8 Μάρτη : Διεθνής Ημέρα για τη χειραφέτηση της γυναίκας

Γιατί όμως, η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας;
Στις 8 του Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση των ωρών εργασίας (υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες την ημέρα) και εξίσωση των μισθών τους με αυτούς των ανδρών. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Στους εργοδότες και την κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες και οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα. Έτσι, η ημέρα αυτή αποτελεί μέχρι και σήμερα σταθμό στην πάλη των εργατριών γυναικών.
Παρά τους αγώνες των γυναικών ανά τα χρόνια, η κάθε μία μας μπορεί να δει πως η ισότητα άργησε μια μέρα… αφού οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα, απολύονται σε περίπτωση εγκυμοσύνης, δέχονται σεξιστικές συμπεριφορές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και αποτελούν κατά κύριο λόγω τη στρατιά των ελαστικά, ανασφάλιστων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων, ακόμα περισσότερο η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα και ιδιαιτέρως τα τρανς άτομα που αναγκάζονται να στραφούν στην σεξεργασία για να επιβιώσουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της εντείνει συνεχώς τις έμφυλες διακρίσεις, παρόλο που στα λόγια πασχίζει να πείσει για το αντίθετο. Πέρα από όλα αυτά, η κουλτούρα του βιασμού συνεχίζει να αναπαράγεται, με τη δικαιοσύνη πάντα να ρίχνει την ευθύνη στο θύμα και όχι στο θύτη, οι γυναικοκτονίες τον τελευταίο χρόνο όλο και αυξάνονται, και η αυτοδιάθεση του σώματος της κάθε μίας μας και το δικαίωμα στην έκτρωση αμφισβητούνται!
Η Ημέρα των Γυναικών λοιπόν μόνο "επετειακή" δεν είναι! Αποτελεί μέρα-σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια. Το 2019 για πρώτη φορά στις 8 Μάρτη έγινε απεργία με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, με εκατομμύρια γυναικών στο δρόμο σε όλο τον πλανήτη.

Παλεύουμε όλες μαζί ενάντια στην εκμετάλλευση της γυναίκας, την αντικειμενοποίηση των σωμάτων μας, το σεξισμό, την έμφυλη βία, τις διακρίσεις, παλεύουμε για την προστασία της μητρότητας, τη θεσμική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας και της γυναικείας αυτοάμυνας, για την ισότητα στην εργασία, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ίσες ευκαιρίες των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων και των προσφυγισσών στην εργασία, καθώς και την κάλυψη προγνωστικών εξετάσεων (τεστ ΠΑΠ κτλ ) και τη δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (εκτρώσεις , θεραπεία για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κτλ ) για όλες μας!

Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν στην πορεία στις 8 Μαρτίου από την πλατεία Γεωργίου στις 12:00 μαζί με σωματεία, φορείς και πρωτοβουλίες.

AΠΕΡΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ
Συνέλευση 8 Μάρτη Πάτρας