Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου του δήμου Χανίων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Ερωτόκριτου, προκειμένου στον χώρο αυτό να μεταφερθεί και να λειτουργήσει η δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι ο δήμος προχωρά στη διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης του έργου με τίτλο «Μελέτη Αποκατάστασης Διατηρητέου Κτηρίου του Δήμου Χανίων για λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

Η εκτιμώμενη αξία της μελέτης είναι 312.401,59 ευρώ και αφορά, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μηχανολογικές , ηλεκτρομηχανολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες.
Το νεοκλασικό διατηρητέο κτήριο «πέρασε» στην κυριότητα του δήμου το 2015 όταν και εξασφάλισε κονδύλι 500 χιλιάδων ευρώ μέσω πρότασης που κατέθεσε στο «Πράσινο Ταμείο». Διαθέτει έγκυρη άδεια δόμησης 1.800 τετραγωνικών μέτρων.

Βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πόλης απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και το μνημείο του Ρολογιού της πόλης.

Η αποκατάσταση του κτηρίου ώστε να λειτουργήσει ως κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει ένα κεντροβαρικό σημείο τόσο για τον πολιτισμό της πόλης, όσο και για την επαφή των δημοτών με τις νέες τεχνολογίες.

Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στεγάζεται σε χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές βιβλιοθήκες καθώς διαθέτει περί τους 150.000 τόμους βιβλίων, έντυπο υλικό, εφημερίδες, περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, καθώς και αρχεία, φωτογραφίες, χάρτες, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό. Κατά τη λειτουργία της ενσωματώθηκαν σπουδαίες συλλογές, όπως: η βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία περιλαμβάνει και προσωπικά του αντικείμενα, η βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», δύο μεγάλες ιδιωτικές βιβλιοθήκες και πλήθος άλλων μικρότερων αλλά αξιόλογων δωρεών.

Τμήμα του χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καταλαμβάνει επίσης το Media Lab, ένας πρωτοπόρος χώρος, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων και του Future Library, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Όλες οι παραπάνω συλλογές ασφυκτιούν σε χώρους εντελώς ακατάλληλους για τεκμήρια τόσο μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας στους υφιστάμενους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει η δυνατότητα προστασίας, διάσωσης και αξιοποίησης του υλικού τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για λόγους προβολής.

Φωτογραφία: cretalive