Υπάρχει ένα φρούτο που θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι αρκετά παράξενο, αλλά και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό. Το όνομα αυτού «Jackfruit». Τι είναι όμως αυτό το φρούτο και γιατί θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες vegan τάσεις στις ΗΠΑ και όχι μόνο;

Το Jackfruit είναι ένα εξωτικό φρούτο με πλούσια γεύση και γεμάτο από θρεπτικά συστατικά και οφέλη, καθώς ανάμεσα στα άλλα αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών. Το Jackfruit ευδοκιμεί στις τροπικές περιοχές της Νότιας Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και ζυγίζει από 30 έως 50 κιλά. Μάλιστα, το δέντρο μπορεί να παράξει μέχρι και 150 φρούτα και αποτελεί το εθνικό φρούτο του Μπανγκλαντές. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Ωστόσο, το αξιοπερίεργο με το Jackfruit είναι ότι ωμό θυμίζει σε γεύση κάτι ανάμεσα σε αχλάδι και ανανά, ενώ όταν μαγειρευτεί αποκτά μια άλλη γεύση, που μοιάζει με αυτή του χοιρινού κρέατος! Πέρα όμως από αυτό, περιέχει εκατοντάδες σπόρους, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο, μιλώντας για ένα διατροφικό θαύμα.

Οι vegans και οι χορτοφάγοι το χρησιμοποιούν συχνά ως υποκατάστατο κρέατος, λόγω της υφής και της γεύσης του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες και σε πληθώρα συνταγών. Παρότι τροπικό φρούτο, το Jackfruit γίνεται όλο και ευρύτερα διαθέσιμο σε όλα τα μέρη του κόσμου. Για να διαπιστώσετε και εσείς πόσο θρεπτικό είναι αρκεί να αναφέρουμε ότι μια μερίδα 165 γρ. του Jackfruit περιέχει 155 θερμίδες, 2.6γρ. φυτικές ίνες, 50mg κάλιο και 61mg μαγνήσιο. Να σημειώσουμε, πως η πρωτεΐνη του δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που περιέχει αυτή του κρέατος, γι’ αυτό καλό είναι να το συνδυάζετε με δημητριακά ή όσπρια.