Η Ισλανδία, με την βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου το Ρέικιαβικ, είναι μια νησιωτική χώρα ανάμεσα στη Γροιλανδία και τη Σκωτία στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Είναι το 18ο νησί σε έκταση στον κόσμο, και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Το 2016, κατατάχθηκε ως η 9η πιο ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο από τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών παρά την χρεοκοπία που υπέστη τον Οκτώβριο του 2008 και κατατάσσεται στην πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης. Έχει το μικρότερο πληθυσμό από κάθε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ και είναι η μόνη χώρα-μέλος χωρίς ένοπλες δυνάμεις.

Το πρώτο της όνομα ήταν Σνέλαντ, ή αλλιώς «χιονισμένη γη» και η ιστορία λέει ότι ένας Νορβηγός ονόματι Ναντόντ ήταν ο πρώτος Νορβηγός που έφτασε στην Ισλανδία και την ονόμασε έτσι επειδή χιόνιζε ασταμάτητα. Το σημερινό της όνομα το πήρε από τα πολλά παγόβουνα που αντίκρισε σε ένα φιόρδ ένας Βίκινγκ με το όνομα Φλόκι Βιλγκέρνταρσον. Η ιστορία λέει ότι η κόρη του πνίγηκε καθ οδόν και μετά τα ζώα του πέθαναν λόγω έλλειψης τροφής. Οι σάγκες λένε ότι ο μάλλον απολιθωμένος Φλόκι ανέβηκε σε ένα βουνό και είδε ένα φιόρδ (Ισαφιόρδουρ) γεμάτο παγόβουνα, που τον οδήγησε να δώσει στο νησί το νέο και πλέον σημερινό του όνομα.

Η θέση της Ισλανδίας βρίσκεται πάνω στη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού, πράγμα που σημαίνει έντονη γεωλογική δραστηριότητα και μεγάλο αριθμό ηφαιστείων, όπως το Χέκλα, το Ελντγκιάου, το Χερδουμπρέιδ και το Έλντφετλ. Το νησί είναι ένα από τα δύο μέρη παγκόσμια, στα οποία η μεσοωκεάνια ράχη ανέρχεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη χώρα επίσης υπάρχει πληθώρα από γκέιζερ, με τον πιο γνωστό "Geysir" από τον οποίο προέρχεται η διεθνής ονομασία του θερμοπίδακα, ο οποίος επανήλθε ενεργά μετά τους σεισμούς που υπέστη η Ισλανδία το 2000. Υπάρχουν πληθώρα από ποτάμια καθώς και καταρράκτες που λόγω του δυναμικού της γεωθερμίας τους υφίστανται έντονη εκμετάλλευση και είναι κατάλληλοι για υδροηλεκτρικά έργα. Θεωρείται μία από τις πιο ιδιαίτερες με μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία χώρες του κόσμου.

Προορισμός για κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του!!!


Ισλανδία, η χώρα των Βίκινγκς και των εκπλήξεων - Travel Inspiration

Βίντεο - Travel Inspiration