Από τα μεσάνυχτα είναι σε ισχύ η συμφωνία Τουρκίας και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών, στην συνάντηση που είχαν χθες στο Κρεμλίνο, αν και ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως αν δεχτεί επιθέσεις από τις συριακές δυνάμεις, δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια…

Η εκεχειρία είναι σε ισχύ από το βράδυ, με την κατάσταση, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, να είναι σχετικά ήσυχη. Βομβαρδισμοί συνέχισαν να ακούγονται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, λίγες ώρες μετά τον θάνατο δύο ακόμη Τούρκων στρατιωτών από τις δυνάμεις του Ασάντ. Για την επίθεση αυτή, η Τουρκία απάντησε με αντίποινα σκοτώνοντας 21 Σύριους μαχητές, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η επίθεση αυτή έγινε πριν ή μετά την συμφωνία με την Ρωσία, για κατάπαυση του πυρός.

Τι προβλέπει η συμφωνία Αγκυρας- Μόσχας

Το κείμενο της συμφωνίας Ρωσίας και Τουρκίας, ανέγνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, μετά το τέλος των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο, οι οποίες διήρκεσαν περίπου έξι ώρες.

Η Μόσχα και η Άγκυρα, αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας, συμφώνησαν στο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στην επαρχία Ιντλίμπ στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Μ4, ο οποίος θα αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο και θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων προς τον Βορρά και έξι χιλιομέτρων προς τον Νότο. Οι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας σε διάστημα επτά ημερών.

Οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου τις κοινές περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη Συρία από τον οικισμό Τρούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη Σαρακέμπ έως το οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν ως προς το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στην ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 6 Μαρτίου.

«Συμφώνησαν…να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 00:01 στις 6 Μαρτίου του 2020» αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Μόσχα και Άγκυρα διακηρύσσουν την αποφασιστικότητα τους να εξαλείψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις. Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της συμφωνίας, η Ρωσία και η Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «Η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».