Τα αμερικανικά ΜΜΕ κι οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τo «comeback της χρονιάς», καθώς ο Τζο Μπάιντεν, που τρέκλιζε μέχρι πριν από μία εβδομάδα για την επιβίωσή του στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, επανήλθε δυναμικά με τη νίκη του σε τουλάχιστον εννιά πολιτείες στη μάχη της «Σούπερ Τρίτης».

Ο Μπάιντεν κέρδισε στις Πολιτείες του Νότου χάρις και στην ψήφο των μαύρων ψηφοφόρων και επικράτησε στη Μινεσότα, μια πολιτεία -κλειδί που θα βρεθεί στο σταυρόνημα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές του Νοεμβρίου. Παράλληλα επικράτησε στις πλούσιες και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ψηφοφόρων πολιτείες της Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνα , που ταλαντεύονταν επί μήνες ποιον υποψήφιο να στηρίξουν, ενώ κέρδισε και στη Μασαχουσέτη, την πολιτεία της αντιπάλου του Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ενώ αργά τη νύχτα πέτυχε άλλη μια σπουδαία νίκη, αυτή τη φορά στο Τέξας, την πολιτεία που εκλέγει τους δεύτερους περισσότερους αντιπροσώπους και διατηρούσε το προβάδισμα στο Μέιν, δύο πολιτείες που έμοιαζαν μέχρι προ ημερών ότι δεν θα μπορούσε με τίποτε να κατακτήσει.

Έτσι ο Μπάιντεν κατάφερε να βάλει φρένο στον καλπασμό του αριστερού αντιπάλου του, Μπέρνι Σάντερς προς το χρίσμα και προβάλλει πλέον ως ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί. Φυσικά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τον πρώην αντιπρόεδρο. Ο Σάντερς νίκησε στην Καλιφόρνια, που δίνει τους περισσότερους αντιπροσώπους και μπορεί έτσι, εφόσον εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος, να ισοφαρίσει σε κάποιο βαθμό τα κέρδη του Μπάιντεν. Ωστόσο η επικράτηση του τελευταίου, λίγα 24ωρα μετά την πειστική του νίκη στη Νότια Καρολίνα, που ώθησε τους πρώην ανθυποψηφίους του Έιμι Κλομπουτσάρ και Πιτ Μπούτιτζετζ να αποσυρθούν από την κούρσα και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, υπογραμμίζει σε ποιο βαθμό οι Δημοκρατικοί δείχνουν έτοιμοι να στηρίξουν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, ου θεωρούν ότι είναι σε θέση να τα βάλει στα ίσα με τον Τραμπ. «Πριν από λίγες μέρες ΜΜΕ και αναλυτές μας είχαν ξεγραμμένους», είπε ο Μπάιντεν σε οπαδούς του στο Λος Άντζελες. «Κι εγώ είμαι εδώ για να πω ότι είμαστε ζωντανοί. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μαζεύει τις αποσκευές του»…

Την ίδια ώρα μακράν πίσω ακολουθούν ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Κι έτσι το τοπίο ξεκαθαρίζει: Η μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα κριθεί ανάμεσα σε δύο βετεράνους, τον Μπάιντεν και τον Σάντερς – δύο λευκούς, ο ένας 77 ετών ο άλλος 78-.

Τα συμπεράσματα της δραματικής αναμέτρησης της «Σούπερ Τρίτης»

Ο Μπάιντεν επέστρεψε ως φαβορί

Η νίκη του Μπάιντεν και η συσπείρωση του κομματικού κεντρώου κατεστημένου γύρω από την υποψηφιότητά του δίνουν φτερά στον πρώην αντιπρόεδρο. Ειδικά η επικράτησή του στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα δείχνουν ότι καταφέρνει να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό. Πολλοί μαύροι στις νότιες Πολιτείες ψήφισαν Μπάιντεν, όπως έκαναν και οι μάλλον μετριοπαθείς, μορφωμένοι ψηφοφόροι των πλούσιων προαστίων των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού τους ενώνει η πεποίθηση ότι ο Μπάιντεν έχει περισσότερες πιθανότητες να ρίξει στο καναβάτσο τον Τραμπ στις προεδρικές του Νοεμβρίου από τον Σάντερς, τα εν μέρει ριζοσπαστικά μεταρρυθμιστικά σχέδια του οποίου δείχνουν να τους τρομάζουν.

Ένα πρόσθετο κέρδος για τον Μπάιντεν μετά τη χθεσινή δραματική «Σούπερ Τρίτη» είναι ότι οι νίκες του θα τον βοηθήσουν να συγκεντρώσει μεγάλες δωρεές, κάτι που δεν είχε καταφέρει μέχρι τώρα, αφού δεν είχε πείσει ότι θα καταφέρει να παραμείνει μέχρι τέλους στην κούρσα. Ήδη από την επικράτησή του στη Νότια Καρολίνα προ ημερών άρχισε να εισρέει χρήμα στα ταμεία της προεκλογικής του καμπάνιας – αποφασιστικός παράγοντας επιτυχίας για κάθε υποψήφιο.

O Σάντερς σκόνταψε

Την ίδια ώρα ο Μπέρνι Σάντερς προσπαθεί να πείσει ότι δεν τον τάραξαν οι νίκες του Μπάιντεν. «Εμείς θα πάρουμε το χρίσμα των Δημοκρατικών», διεμήνυσε από την Πολιτεία του, το Βερμόντ. Αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Σάντερς δεν είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Οι συνεργάτες του εξεπλάγησαν πόσο γρήγορα και αποφασιστικά συσπειρώθηκε γύρω από τον Μπάιντεν η μετριοπαθής πτέρυγα των Δημοκρατικών μετά τη νίκη του τελευταίου στη Νότια Καρολίνα.

Όπως φάνηκε χθες, πίσω απ’ αυτή τη μεταστροφή κρύβονται πολλά περισσότερα από τις ίντριγκες του «οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου», όπως το αποκαλεί ο Σάντερς, αφού δεν κατάφερε να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους για να διευρύνει την αριστερή, νεανική του βάση, όπως αποδείχθηκε κυρίως στο Τέξας, αλλά και την Καλιφόρνια. Και μπορεί ο Σάντερς να τα πήγε καλά στις δύο αυτές πολιτείες, χάρις κυρίως στις ψήφους των Ισπανόφωνων, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει στο Τέξας, ενώ και στην Καλιφόρνια θα πρέπει να μοιραστεί σε κάποιο βαθμό τους αντιπροσώπους με τον Μπάιντεν – η τελική μοιρασιά θα γίνει γνωστή μετά από μέρες.