Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για το φράγμα του Πείρου - Παραπείρου και την σύσταση ή όχι του διαδημοτικού φορέα που θα τρέξει το έργο, διεκδικώντας την χρηματοδότηση από το κράτος και το δημόσιο, προκειμένου να υδροδοτηθούν περιοχές και δήμοι της Αχαΐας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. 

Πέρα από τους τρεις δήμους που είναι να συμμετάσχουν στον υπό διαμόρφωση φορέα (την Πάτρα, την Δυτική Αχαΐα και τον Ερύμανθο), το τεχνικό κομμάτι του έργου, έχοντας από την αρχή έναν σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο για να προχωρήσει, έχει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής μιλώντας για το όλο θέμα και την θέση του φορέα ξεκαθαρίζει ότι ο χαρακτήρας του έργου πρέπει να είναι δημόσιος. 

"Ο χαρακτήρας του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος θα πρέπει να είναι δημόσιος, αυτό το έχουμε τονίσει από την αρχή από την πρώτη στιγμή που υποβάλαμε τις προτάσεις μας για τους τύπους και το μοντέλο φράγματος που ήταν να κατασκευαστεί.  

Ακόμη και σε περίπτωση που για την εύρυθμη και ευέλικτη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης επιλεγεί να είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αυτό να έχει αποκλειστικούς μετόχους το δημόσιο (κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση). Επομένως το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στηρίζει σθεναρά κάθε σχήμα το οποίο θα διασφαλίζει τον αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα του έργου". 

Ο Δήμος της Πάτρας και η ΔΕΥΑΠ

Ωστόσο, η διαφαινόμενη μη συμμετοχή του δήμου της Πάτρας, στον υπό σύσταση φορέα, θα ήταν σίγουρα ένα πρόβλημα, χωρίς όμως αυτό το ενδεχόμενο να ήταν αποτρεπτικό στην δημιουργία του.

"Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική.

Αρνητική από την μία πλευρά γιατί για το έργο αυτό και την κατασκευή του αγωνιζόταν η περιοχή εδώ και δεκαετίες και τώρα που τελικά υλοποιήθηκε, δεν αξιοποιείται σωστά από την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επιλέγει την μη παροχέτευση με καθαρό, ποιοτικό, σε ικανοποιητικές ποσότητες, αλλά και φθηνό νερό στο μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών του νομού.

Από την άλλη μεριά, η μη ύπαρξη συμμετοχής του Δήμου Πατρέων στο σχήμα του Φορέα Διαχείρισης αποκλείει και την συμμετοχή της ΔΕΥΑ Πάτρας, ως συμμετέχοντα οργανισμό στον φορέα λειτουργίας του σχήματος. Η ΔΕΥΑΠ είναι η μόνη ΔΕΥΑ στη περιοχή που διαθέτει τεχνογνωσία για την λειτουργία του Φράγματος και του διυλιστηρίου αυτού. 

Επομένως το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας θεωρεί, απαραίτητη αλλά όχι ανασταλτική  ως προς την λειτουργία του φορέα διαχείρισης του φράγματος τη συμμετοχή του Δήμου Πατρέων, για την αξιοποίηση ενός μεγάλου έργου στο μέγιστο δυνατό με ταυτόχρονη δημιουργία επιπλέον αναπτυξιακών δράσεων με ωφελούμενους αποκλειστικά άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες του τόπου μας". 

Υδρευτικό και όχι αρδευτικό το έργο

Το φράγμα πάντως είναι υδρευτικό και όχι αρδευτικό, όπως εσφαλμένα μπορεί να νόμιζαν ορισμένοι. Κατά συνέπεια έχει να κάνει με την ύδρευση των σπιτιών των τριών Δήμων και όχι με την καλλιέργεια των χωραφιών που και αυτά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό, ειδικότερα στις περιοχές που η πρωτογενής παραγωγή είναι η κύρια απασχόληση των κατοίκων. 

"Το εν λόγω έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την ευρωπαϊκή ένωση για την κατασκευή του ως υδρευτικό φράγμα και όχι ως αρδευτικό" τονίζει ο κ. Αϊβαλής. 

"Επομένως η χρήση του νερού από το φράγμα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για άρδευση. Το νερό του φράγματος μπορεί να επιλύσει προβλήματα ύδρευσης όλης της ευρύτερης περιοχής και πιο συγκεκριμένα των Δήμων Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, Πατρέων αλλά και της Βιομηχανικής Περιοχής.

Σε περίπτωση η οποιασδήποτε διαφορετικής χρήσης θα πρέπει να έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών χρηματοδότησης του που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη". 

Η διαδικασία και οι επαφές των φορέων

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία του φορέα, όμως η σύσταση του, δεν θα έρθει αυτόματα, αφού χρειάζεται μία διαδικασία.

Ο κ. Αϊβαλής τονίζει: "Το Υπουργείο Υποδομών πριν ένα χρόνο περίπου έφερε και παρέδωσε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Δήμο Πατρέων επεξεργασμένο σχέδιο σύστασης Φορέα Διαχείρισης του φράγματος μέσω νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την μορφή ανώνυμης εταιρείας και με το σύνολο των μετόχων του φορέα το ελληνικό δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση λαμβάνοντας υπόψη τις διατυπωμένες προτάσεις του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Προκειμένου να συνεχίσει η διαδικασία για την σύσταση του Φορέα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ότι το εν λόγω σχέδιο παραμένει εν ισχύ ή να προτείνει νέο. Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες διαβούλευσης και αποδοχής του σχεδίου ή την δημιουργία πιθανής εναλλακτικής αντιπρότασης προς το Υπουργείο Υποδομών".

Οπότε ο δρόμος για να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου τώρα ξεκινά...