Μπορεί η ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις " να είναι νεοσύστατη, αποτελείται και διοικείται όμως από άτομα με μεγάλη εμπειρία στα θέματα Πολιτσμού και Παράδοσης της πατρίδας μας, μιας και αυτός είναι ο πρωταρχικός της σκοπός.

Θέλοντας να ζωντανέψουν ξεχασμένες γωνιές της πόλης μας,επέλεξαν το στέκι τους να βρίσκεται σε μία από τις πιό παλιές συνοικίες της Πάτρας "το Βλατερό".

"Είναι πολύ δραστήριος σύλλογος. Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα ζωής, έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της Unesco Πειραιώς και Νήσων, ( μιας και η συνεργασία Unesco και Πύλης είναι πολύ στενή και με πολλά σχέδια για το άμεσο μέλλον ), τα μέλη της έχουν κάνει εκδρομές, έχουν παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις της πόλης μας αλλά και των Αθηνών, έχουν επισκευθεί ιδρύματα της πόλης μας και έχουν προσφέρει υλική και ψυχολογική στήριξη.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται, όπως ο αγιασμός, η κοπή της Πρωτοχρονίατικης πίτας τους, το παραδοσιακό γλέντι την Τσικνοπέμπτη,ο αποκριάτικος χορός  και πολλές άλλες, έχουν απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου συμμετέχει.

Ερωτηθείσα η πρόεδρος κα Φουρφουρή Μαρία, μας ανέφερε:

 Tο μυστικό της επιτυχίας μας είναι το ομαδικό και παρεϊστικο κλίμα που επικρατεί. Όλα τα μέλη μας θεωρούν την ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις " δική τους και την αγαπούν, ενδιαφέρονται γι΄αυτήν και θέλουν συνέχεια να δημιουργούν και να προσφέρουν. Επίσης μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της Πύλης έπαιξαν και παίζουν οι συνεργάτες- φίλοι - δάσκαλοι, που προσφέρουν τις γνώσεις τους στα τμήματα που λειτουργούν. Η βαθειά γνώστης της παράδοσης, των ηθών - εθίμων και των παραδοσιακών φορεσιών της πατρίδας μας, γνωστή στην πόλη μας χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών κα Ζάγκλα Κωνσταντίνα, ο διακεκριμένος στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με μεγάλη προσφορά στη χορωδιακή μουσική, σολίστ - μαέστρος, κος Δράμης Θεμιστοκλής είναι ο μαέστρος της χορωδιας μας, στην θεατρική μας ομάδα ηγείται η καταξιωμένη σκηνοθέτης- ηθοποιός απόφοιτος της δραματικής σχολής Αθηνών  " Βεάκη " κα Έφη Κεραμύδα, στους Latin και μοντέρνους χορούς η δις Τόνια Νικολακοπούλου, και τέλος στο τμήμα αερόβιας γυμναστικής- pilates- zumba η δις Μυρτώ Νταβρή.

Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή και έχουμε δηλώσει συμμετοχή σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού για να συμμετέχει το τμήμα παραδοσιακών χορών αλλά και η χορωδία μας.

Έχουμε πολλά και μεγάλα σχέδια για το άμεσο μέλλον και είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε. Γιατί το θέλουμε πολύ, μα πάνω από όλα γιατί μπορούμε!!!", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.