Ο υπουργός Υγείας ακύρωσε το Πατρινό Καρναβάλι και μαζί με αυτό όλα τα καρναβάλια της Ελλάδος, έτσι δεν είναι; Ή μήπως κάνουμε λάθος;  Τότε γιατί κάποιοι με αυτά που αναρτούν στα social media, είναι σαν να έχουν τη μύγα. 

Οι καρναβαλιστές δεν ακύρωσαν την υπόδειξη του δημάρχου για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Κικίλια και το σχέδιο νόμου. Ακύρωσαν τον Κικίλια, όχι τον δήμαρχο.

Άσχετα αν ο δήμαρχος μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι καρναβαλιστές - και κατά συνέπεια η Πάτρα- από τους "επαναστάτες" των social media, κατηγορώντας τους για μέγιστη ανευθυνότητα (λόγω κορωνοϊού) και για έλλειψη πατριωτισμού (εξαιτίας των όσων γίνονται με το προσφυγικό στον Έβρο), θα μπορούσε να έπαιρνε μία θέση και να υπερασπιζόταν τους Πατρινούς και τους δημότες της πόλης. 

Δεν του ζήτησε κανείς να βρεθεί στην πλατεία Γεωργίου και να υποδεχθεί τα πληρώματα, όπως έκανε άλλες χρονιές. Αυτό θα ήταν άστοχο από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση της ματαίωσης των εκδηλώσεων, έστω και αναγκαστικά. Του ζητήσαμε να υπερασπιστεί την πόλη του από την αήθη επίθεση που δέχεται από πάσης φύσεως "πληκτρολόγους". 

Το πιο ωραίο από όλα είναι ότι το "μπαλάκι" στο δήμο το πετούν - χωρίς να το καταλαβαίνουν - οι ίδιοι οι κύκλοι της Μαιζώνος που θέλουν να υπερασπιστούν την απόφαση της δημοτικής εξουσίας να συμμορφωθεί με τις επιλογές του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Και να αναφέρονταν μόνο στα ζητήματα και στους κινδύνους της δημόσιας υγείας, θα λέγαμε εντάξει. Μιλούν για κάκιστο θέαμα στην αυτοσχέδια παρέλαση των καρναβαλιστών και ότι τα πληρώματα πλήγωσαν το θεσμό και τη διοργάνωση. 

Υπάρχει όμως ένα ερώτημα εδώ: Τα πρωτόγονα στοιχεία του καρναβαλιού (το αυτοσχέδιο, η αυτοργάνωση, η σάτιρα, η ανατροπή κτλ) θα μπορούσαν ποτέ να πληγώσουν το κύρος μιας διοργάνωσης που ξεκίνησε από αυτά; 

Για να φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε το θέαμα που μας χαρίζουν σήμερα οι καρναβαλιστές και τα πληρώματα τους χρειάστηκε να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα στοιχεία του καρναβαλιού και της Αποκριάς.  Άρα δεν μπορεί να πληγώσουν και να κάνουν κακό σε μία γιορτή που γεννήθηκε μέσα από αυτά. 

Την εξέλιξη του θεάματος που βλέπουμε σήμερα στις σύγρχρονες παραλέσεις, σε τελική ανάλυση μας την προσφέρουν πάνω από όλους και όλα οι καρναβαλιστές και τα πληρώματα. Ύστερα ο δήμος και η οποιαδήποτε δημοτική αρχή. Απλά πράγματα. 

Υ.Γ. Σωστά η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή ήταν στην πλατεία Γεωργίου (υπήρχαν και άλλοι από το δημοτικό συμβούλιο που παρέλασαν κιόλας φορώντας στολή) και έδωσε το παρών στο τέλος της καρναβαλικής παρέλασης. 

Αυτό ήθελε να κάνει και αυτό της επέβαλε ο θεσμικός της ρόλος, ενώ με τη στάση της έδειξε ότι έχει το Καρναβάλι μέσα της στη ψυχή και στην καρδιά της, "κλείνοντας" έτσι το μάτι στους καρναβαλιστές για τα όσα έγιναν.