Η άτυπη, χωρίς μουσική, αλλά ταυτόχρονα, με τόση φαντασία, χρώματα και ευρηματικότητα καρναβαλική παρέλαση που έγινε στην οδό Γούναρη από τους καρναβαλιστές των πληρωμάτων, το μεσημέρι της Κυριακής, πέρα από τα μηνύματα που έστειλε προς όλους, ότι το Πατρινό Καρναβάλι δεν αμαυρώνεται, φανέρωσε και κάτι ακόμα: 

Πόσο υπέροχη και πόσο ταιριαστή με το χαρακτήρα του Πατρινού Καρναβαλιού, είναι η διαδρομή της Γούναρη, ξεκινώντας από την πλατεία Ομονοίας για να φτάσει στην πλατεία Γεωργίου και να προχωρήσει στο τέρμα της.

Είναι μία διαδρομή κατηφορική που σε παρασύρει σαν το "ποτάμι" των χρωμάτων που εκείνη την ώρα βρίσκεται από πίσω σου και σε ακολουθεί, αποτελούμενο από χιλιάδες καρναβαλιστές που και αυτοί σαν και σένα έχουν βγει στο δρόμο για να παρελάσουν. 

Καμία σχέση με αυτή τη διαδρομή της Κορίνθου. Όσοι συμμετείχαν στην καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, αυτής της αυτοσχέδιας μεγάλης καρναβαλικής πομπής που διέσχισε την καρδιά της Πάτρας, ξεκινώντας από την Ομόνοια για να καταλήξει στην Ερμού, κατάλαβαν τη διαφορά.

Ακόμα και χωρίς μουσική, ακόμα και με τον τρόπο που έγινε η διαδρομή της Γούναρη σε συνέπαιρνε. Η παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού θα πρέπει να επιστρέψει στην κλασική της διαδρομή, σε αυτή που είχαμε αγαπήσει όλοι οι καρναβαλιστές και τα πληρώματα και την οποία την ξαναζήσαμε μετά από 21 χρόνια. 

Για να την ξαναζήσουμε χρειάστηκε δυστυχώς να ακούσουμε έναν υπουργό να ακυρώνει το Πατρινό Καρναβάλι και τους καρναβαλιστές (εδώ ευτυχώς) να ακυρώνουν την απόφαση του υπουργού και του επιτελείου του.

Δεν πειράζει. Έστω και έτσι, οι αρμόδιοι θα πρέπει καταλάβουν τη διαφορά των δύο διαδρομών και να σταματήσουν οι παρελάσεις να γίνονται σε αυτή την μονότονη και επίπεδη διαδρομή της Κορίνθου. 


Δεν το λέμε μόνο εμείς.

Το έλεγαν όσοι συμμετείχαν στην καρναβαλική παρέλαση των πληρωμάτων, αλλά και οι καρναβαλιστές που βγαίνουν παράλληλα με το καρναβάλι των μεγάλων και στο καρναβάλι των μικρών, οπού εκεί η παρέλαση γίνεται από τη Γούναρη. Στη φυσική δηλαδή διαδρομή του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει η Μίνι Περιμετρική και που το επιχείρημα των φορέων της πόλης για το κόψιμο της Πάτρας στα δύο δεν ισχύει. Από του χρόνου κιόλας. Αν όχι η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής (γιατί χρειάζεται να γίνει η ανάλογη προσαρμογή), ας γίνει το 2021 από τη Γούναρη η νυχτερινή ποδαράτη που έτσι και αλλιώς δεν έχει άρματα. 

Το ποδαράτο, η αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου, η αυτό - οργάνωση και όλα αυτά τα στοιχεία που αναδείχτηκαν τόσο στην καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, όσο και σε αυτά που έγιναν το Σάββατο, ταιριάζουν με τη διαδρομή της Γούναρη κι αυτό φάνηκε.