Απογοητευμένοι είναι στον εκπολιτιστικό σύλλογο του Αγίου Νεκταρίου για την εξέλιξη του ζητήματος που είχε το θέμα με τον αμίαντο στις στέγες των σπιτιών τους. 

Πρόκειται για το θέμα που είχε έρθει προ διμήνου περίπου στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας και είχε εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο είχε καταρτιστεί μία ειδική επιτροπή που θα όριζε και θα ξεκινούσε τις διαδικασίες, με βάση τα σχετικά επιστημονικά πορίσματα για να προχωρήσει επιτέλους η απομάκρυνση από τις στέγες των εργατικών κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου, του καρκινογόνου υλικού που ονομάζεται αμίαντος. 

Έχει περάσει τόσος καιρός από τότε και η 13μελής αυτή επιτροπή που θα αποτελούταν από εκπροσώπους φορέων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από επιστημονικούς φορείς της περιοχής (βλέπε Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος κτλ), δεν έχει καν συσταθεί.

Έχουμε φτάσει πλέον στον Μάρτιο και η επιτροπή τώρα θα ήταν να βγάλει τα πρώτα της πορίσματα για να τα γνωστοποιήσει στο δημοτικό συμβούλιο και να μπει το θέμα σε μία πορεία. "Όλα έχουν παγώσει πάνω στο ζήτημα αυτό" τονίζει ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου του Αγίου Νεκταρίου Αχιλλέας Μουντζούρης.

"Τίποτα δεν έχει προχωρήσει, τουλάχιστον σε πρακτικό επίπεδο και όχι σε φιλολογικό και βρισκόμαστε ακόμα στο μηδέν". Μιλάμε για 115 σπίτια που βρίσκονται στο συγκρότημα των πρώτων εργατικών κατοικιών της Πάτρας και τα οποία αναγκάζονται και αναπνέουν τον καρκίνο.


Δεν αφορά μια συνοικία, αλλά όλη την πόλη

Το ζήτημα βέβαια δεν αφορά μόνο τις οικογένειες που ζουν εκεί.

Οι εργατικές κατοικίες αυτές βρίσκονται στο κεντρικό διαμέρισμα της Πάτρας, δίπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που έχουν σχολεία, καταστήματα, πλατείες και άλλα πολλά, μπροστά από έναν δρόμο, όπως αυτός της Ακρωτηρίου, από τον οποίο περνούν σε καθημερινή βάση δεκάδες οχήματα και πεζοί. Όλοι αυτοί αναπνέουν τον αμίαντο

"Το όλο θέμα δεν αφορά απλά και μόνο μια συνοικία ή αυτές τις οικογένειες. Σχετίζεται με τουλάχιστον 6 με 8.000 δημότες της Πάτρας" τονίζει ο κ. Μουντζούρης. Σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα αρκετά ιδιαίτερο και δύσκολο.

Το κράτος και ο φορέας που θα αναλάβει την διευθέτηση του ζητήματος (ούτε αυτό έχει γίνει) θα πρέπει να προχωρήσει σε μελέτες που να διασφαλίζουν την απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού με τον εξειδικευμένο τρόπο που απαιτείται, να ορίζει το τι θα καλύψει τον αμίαντο, αλλά και την στέγαση των οικογενειών αυτών, το διάστημα που θα γίνονται οι εργασίες. 

Πρέπει όμως να γίνει. "Εμείς μέχρι ώρας τουλάχιστον και παρά τον θόρυβο που έγινε και φτάσαμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχουμε δει καμία διάθεση από κανέναν για την επίλυση του προβλήματος. Ούτε από το κράτος, ούτε, από τον Δήμο, ούτε από την Περιφέρεια. Θα χρειαστεί μάλλον να δράσουμε από μόνοι μας και αυτό θα κάνουμε..." καταλήγει ο κ. Μουντζούρης.