«Επιμερισμό των βαρών» στην προσφυγική κρίση απαίτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι αναγκαίος «ένας δίκαιος επιμερισμός του φορτίου και της ευθύνης έναντι των μεταναστών» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι θα ανοίξει τα τουρκικά σύνορα για τους πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ένωση δεν τηρεί τους όρους της Συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό. Χθες ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι θα συνεχίσει να κρατά ανοικτά τα σύνορα, προειδοποιώντας την ΕΕ ότι είναι η σειρά της «να σηκώσει το μερίδιο» που της αναλογεί στην προσφυγική κρίση. Ενώ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ο Ερνοτγάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απέρριψε μια προσφορά οικονομικής βοήθειας ύψους ενός δισ. ευρώ από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση στη χώρα του.

Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το άνοιγμα των συνόρων από την τουρκική πλευρά στους πρόσφυγες. «Αυτή τη στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος δεν αισθάνεται ότι έχει επαρκή στήριξη», δήλωσε η καγκελάριος. Παρ` όλη την κατανόηση όμως είναι «εντελώς απαράδεκτο να το  βγάζει  αυτό  τώρα  στην πλάτη  των προσφύγων. Γιατί  τώρα  οι  πρόσφυγες περιήλθαν σε μια κατάσταση να πάνε εκεί στα σύνορα και κατά βάση να καταλήξουν σε αδιέξοδο», τόνισε.