Οι Ελβετοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν την καθημερινή συνήθειά τους να φιλιούνται στα μάγουλα σε ένδειξη χαιρετισμού, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ.

Στην Ελβετία, όπως και στη γειτονική Γαλλία, είναι πολύ συνηθισμένο οι φίλοι και γνωστοί να φιλιούνται μεταξύ τους όταν συναντιούνται – μάλιστα οι Ελβετοί δίνουν τρία φιλιά στα μάγουλα, αντί για δύο στα οποία «περιορίζονται» οι Γάλλοι.

«Γνωρίζουμε ότι το να τηρούμε απόσταση μεταξύ μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Για αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να αποκηρύξουμε τα φιλιά» ως προληπτικό μέτρο, είπε ο Μπερσέτ στην εφημερίδα SonntagsZeitung, όταν ρωτήθηκε αν θα συμβούλευε τους πολίτες να μην χαιρετιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν είχε συστήσει στους συμπατριώτες του να μην κάνουν χειραψία, δεν έφτασε όμως στο σημείο να «απαγορεύσει» τα φιλιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το τακτικό πλύσιμο των χεριών ως μέτρο πρόληψης.

Η Ελβετία έχει ήδη απαγορεύσει μέχρι και τις 15 Μαρτίου τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στις οποίες αναμένονταν να συμμετάσχουν πάνω από 1.000 άνθρωποι. Στη χώρα έχουν καταγραφεί λιγότερα από 20 κρούσματα του Covid-19, σε αντίθεση με τα εκατοντάδες της γειτονικής Ιταλίας.