Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ενεργοποίηση εκτάκτων ενισχύσεων προς τις περιοχές που επλήγησαν οικονομικά από τον κορωνοϊό και τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μετά και από συνεργασία που είχε με τον Βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος την ενημέρωσε για την έκταση της οικονομικής ζημίας στην οποία υπόκειται η τοπική οικονομία της Πάτρας λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Στην ερώτησή της, η Ευρωβουλευτής αναφέρεται σε ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές σημειώνοντας, ότι οι επιπτώσεις από τη λήψη κάποιων προληπτικών μέτρων, όπως είναι η ματαίωση του καρναβαλιού της Πάτρας και του καρναβαλιού της Βενετίας, είναι καταστροφικές για κάποιες περιοχές και για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως είναι η εστίαση, η αναψυχή, ο ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς οι σχετικές εκδηλώσεις αποτελούν ζωτικής σημασίας οικονομική δραστηριότητα για τις περιοχές που τις φιλοξενούν και οι ζημιές στις εν λόγω περιοχές και επιχειρήσεις είναι εξίσου απρόβλεπτες και καταστροφικές όσο και οι ζημιές από  φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Σε κάθε περίπτωση, η κα Ασημακοπούλου ρωτά, ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για την αποζημίωση των επιχειρήσεων των πληγεισών περιοχών, συμβατά με τον Κανονισμό 651/2014 για την εσωτερική αγορά, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

«Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει για την Πάτρα η ακύρωση των καρναβαλικών επιπτώσεων, αποτελεί κεφαλαιώδους σημασία ζήτημα. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτό που κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία από το ενδεχόμενο εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και γι’ αυτό, πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη η ισχύς της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που θα συμβάλλει στην ανακούφιση της πατραϊκής οικονομίας» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Κατσανιώτης

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Θέμα: Ενεργοποίηση έκτακτων ενισχύσεων για πληγείσες περιοχές και επιχειρήσεις από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη.

Κάθε μέρα αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να λαμβάνουν διάφορα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Οι επιπτώσεις, όμως, από τη λήψη κάποιων προληπτικών μέτρων, όπως είναι η ματαίωση του καρναβαλιού της Βενετίας και του καρναβαλιού της Πάτρας, είναι καταστροφικές για κάποιες περιοχές και για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως είναι η εστίαση, η αναψυχή, ο ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς οι σχετικές εκδηλώσεις αποτελούν ζωτικής σημασίας οικονομική δραστηριότητα για τις περιοχές που τις φιλοξενούν.

Οι ζημιές αυτές είναι εξίσου απρόβλεπτες και καταστροφικές όσο και οι ζημιές από  φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.  

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε  να  ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές;

2. Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για την αποζημίωση των επιχειρήσεων των πληγεισών περιοχών, συμβατά με τον Κανονισμό 651/2014 για την εσωτερική αγορά, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας;