Αν θέλετε να απολαύσετε από κοντά τη φύση αλλά και να δείτε μία από τις τοποθεσίες που πρωταγωνιστεί σε αρκετούς αρχαιοελληνικούς μύθους, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον Λάδωνα, τον μεγαλύτερο παραπόταμο του Αλφειού.

Έχει αρκετά σημεία φυσικής ομορφιάς, κάτι που πιστοποίησε και ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του στην περιοχή. Είναι ποταμός με ήρεμη ροή, πράγμα που τον κάνει ιδανικό για δραστηριότητες όπως canoe-kayak, rafting και κολύμπι, ακόμη και για μικρά παιδιά. Το όμορφο φυσικό τοπίο που τον περιβάλλει προσφέρεται επίσης για πεζοπορία και ορειβασία.

Ο Λάδωνας στη Μυθολογία:

Όπως τα περισσότερα ελληνικά ποτάμια, έτσι και ο Λάδωνας είχε την παρουσία του στην ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, στις όχθες του κυνηγούσε η Άρτεμη, στα νερά του κολυμπούσε η Δήμητρα, ενώ στη γύρω περιοχή περιφερόταν και ο Πάνας, με τις ατελείωτες περιπέτειές του: Εδώ είδε κι ερωτεύτηκε τη νύμφη Σύριγγα, την οποία άρχισε να κυνηγά. Ο Λάδωνας, θέλοντας να την προστατέψει, τη μετέτρεψε σε καλαμιά, από τα καλάμια της οποίας ο Πάνας έφτιαξε το μουσικό του όργανο, τη σύριγγα. Με το Λάδωνα συνδέεται και η ιστορία της δολοφονίας του Λεύκιππου, γιου του βασιλιά της Πίσας, Οινόμαου: Ο Λεύκιππος είχε ερωτευτεί τη νύμφη Δάφνη, κόρη της Γαίας και του Λάδωνα, ή, κατά άλλη εκδοχή, του θεσσαλικού Πηνειού. Τη Δάφνη όμως διεκδικούσε και ο θεός Απόλλωνας.

Επιθυμώντας να βρίσκεται κοντά της, ο Λεύκιππος μεταμφιέστηκε σε γυναίκα και μπήκε στη συντροφιά της. Ο Απόλλωνας ζήλεψε, και παρουσία του Λευκίππου εμφύσησε στις νύμφες την επιθυμία να κάνουν το καθιερωμένο λουτρό τους, αναγκάζοντας και τον νεαρό να γδυθεί. Έτσι, αποκαλύφθηκε το πραγματικό του φύλο, και οι νύμφες έξαλλες τον σκότωσαν.


Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης