Έκτακτα μέτρα επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις ακυρώσεις των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως για το Καρναβάλι της Πάτρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η διαδικασία αποζημιώσεων των επιχειρήσεων από τη ξαφνική διακοπή θα είναι στα πρότυπα του σχεδίου “Thomas Cook”.

Η έκτακτη κάλυψη των επαγγελματιών – δεν αποκλείεται και κάποιων Δήμων- θα αφορούν τις επιχειρήσεις που βεβαιωμένα θα έχουν καταγράψει ζημιές και θα αιτηθούν στήριξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση και να καταρτιστεί το πλάνο, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να συνιστούν “ψυχραιμία”.

Στη έδρα του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης αφενός ετοιμάζουν σενάρια για την επιδημία και αφετέρου θα εξετάσουν τις τυχόν βραχυπρόθεσμες ανάγκες “στυλ Thomas cook”.

Δεδομένου πως οι εισπράξεις από τον τουρισμό αγγίζουν περί το 10% του ΑΕΠ, μία πιθανή μεγάλη κάμψη, σε συνδυασμό με τις πιθανές επιπτώσεις σε τομείς της μεταποίησης κλπ, να εκτροχιάσει το στόχο του 2020 για ρυθμό ανάπτυξης στο 2,4%. Από το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται πως μία οριακή επιβράδυνση στην ΕΕ θα επηρεάσει λιγότερο τη χώρα μας, λόγω του ότι έχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Στον τουρισμό επικρατεί ήδη αβεβαιότητα, δεδομένου πως το 2019 αφίχθησαν στην Ελλάδα 200.000 τουρίστες από την Κίνα. Παράλληλα, ακυρώσεις εκδηλώσεων, συνεδρίων ή άλλων γεγονότων στα οποία συναθροίζεται κόσμος αναμένεται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα έχει πολλαπλές συνέπειες σε πολλούς κλάδους.

Για παράδειγμα, συνεδριακοί χώροι και ξενοδοχεία που κλείνονται για τη φιλοξενία εκδηλώσεων και επισκεπτών θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά σε περίπτωση που γίνουν ακυρώσεις λόγω της νόσου.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ειδικά την άνοιξη, γίνονται δεκάδες συνέδρια με χιλιάδες επισκέπτες και από το εξωτερικό. Ενδεχόμενο «πάγωμα» όλων αυτών των εκδηλώσεων προκαλεί ήδη τρόμο στους ιδιοκτήτες των συνεδριακών χώρων και των ξενοδοχείων, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: in.gr