Ο γερμανόφωνος Τύπος αναφέρεται στο μεταναστευτικο και τις εντάσεις στα ελληνικά νησιά που εξελίσσονται σε κορυφαία πρόκληση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ντροπή της Ευρώπης» χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών η Handelsblatt, όπως αναφέρει η DW.

«Η αντίσταση των νησιωτών κατά της Αθήνας εξελίχθηκε σε κορυφαία πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφει η Der Standard με τίτλο "Αποζημιώσεις για τους νησιώτες". Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί:

«Όσοι στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν οι νησιώτες να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, θα πρέπει να τους αποζημιώσουν. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα. Κάποιοι προτείνουν να δοθούν στους μετανάστες χρήματα, τα οποία να δαπανώνται στα νησιά. Τέτοιου είδους προγράμματα ενδέχεται να αποκαταστήσουν εν μέρει την κοινωνική ειρήνη.

Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο είναι στην ουσία κλειστά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για λογαριασμό της ΕΕ. Διότι στη πράξη μόνο κατ΄ εξαίρεση οι μετανάστες τα εγκαταλείπουν. Είναι επομένως αμφίβολο αν χρειάζονται πράγματι κλειστά κέντρα, στα οποία συνήθως η βία είναι μεγαλύτερη από ότι στα υπόλοιπα. Θα είχε ίσως περισσότερο νόημα η διοίκηση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά να περάσει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Έτσι θα μπορούσε να βελτιωθεί όχι μόνο η ποιότητα της τροφοδοσίας, αλλά και να διασφαλιστεί ότι εκατομμύρια ευρώ δεν θα χάνονται στην πολυδαίδαλη ελληνική δημόσια διοίκηση».