Με την λίστα των χωρών που εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού να ανεβαίνει στις 56, η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για τις επιπτώσεις του, ολοένα και αυξάνεται.

Παράλληλα, αυξάνονται σημαντικά και τα κρούσματα κυρίως στην Ευρώπη και τη Νότια Κορέα. Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Ιταλία με τους 17 νεκρούς και την κυβέρνηση της χώρας να προχωρά σε έκτακτα μέτρα, σε συντονισμό με την Γαλλία και την Γερμανία, αλλά και την Ρωσία, καθώς θεωρούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και τον τουρισμό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Οπως υπολογίζεται, η ζημιά που θα γίνει στον τουρισμό, θα φτάσει το ύψος των 22 δις. Παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

«Πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση τούτη θα κοστίσει 22 δισεκ. δολάρια (περίπου 20 δισεκ. ευρώ) στον τομέα», ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους Κινέζους παραθεριστές, εξήγησε η Γκλόρια Γκεβάρα του WTTC. Αν μάλιστα η κρίση διαρκέσει σε χρόνο όσο αυτή με τον SARS, τότε εκτιμούν οι αναλυτές πως οι απώλειες μπορούν να φτάσουν τα 49 δις. Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες από τον κορωνοϊό θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, όπως και η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη κι οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.

Νέα μεγάλη «βουτιά» στα χρηματιστήρια λόγω του κορωνοϊού

Με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους πλέον, στα χρηματιστήρια υπάρχει έντονος εκνευρισμός. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Νέα Υόρκη, οι δείκτες έκαναν νέα εντυπωσιακή «βουτιά», με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες. Μέσα σε τέσσερις ημέρες από τις 29.000 μονάδες, έχει πέσει στις 25.766, καθώς παρουσίασε πτώση -4.42%, πέφτοντας σε νούμερα κοντά στην κρίση του 2008.

Ανάλογες απώλειες είχαν και οι δείκτες της τεχνολογίας, και του S&P, ενώ στο Τόκιο, η πτώση που καταγράφηκε πριν το κλείσιμο στον δείκτη Nikkei, φτάνει το -3.11%. Τις χειρότερες απώλειές του εδώ και τέσσερις μήνες παρουσίασε και το χρηματιστήριο της Μόσχας, που είχε πτώση του -4.2%.