Δραματική είναι η κατάσταση για την Πάτρα, το Καρναβάλι της, τους χιλιάδες καρναβαλιστές της και τους επαγγελματίες που είχαν επενδύσει πάνω στο διήμερο της κορύφωσης της μεγάλης αυτής γιορτής, μετά την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της χώρας με απόφαση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, εξαιτίας του φόβου της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Η συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της Μαιζώνος μετά την απόφαση αυτή, έγινε σε βαρύ κλίμα με τον Κώστα Πελετίδη να βγαίνει μετά από 1,5 ώρα περίπου για να μιλήσει, πλαισιωμένος από την αντιδήμαρχο Υγείας Βίβιαν Σαμούρη και την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή.

Ο δήμαρχος της Πάτρας μίλησε για μία υποχρεωτική απόφαση που δεν μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που προχώρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο σε ένα τέτοιο μέτρο και εφόσον υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις μετά τα κρούσματα που προηγήθηκαν για την επιβεβαίωση των φόβων που υπήρχαν για εξάπλωση του ιού. 

"Είναι ένα μέτρο που παίρνουμε με μεγάλη πίκρα" τόνισε ο δήμαρχος της Πάτρας. "Δουλέψαμε σχεδόν ένα χρόνο για να διοργανώσουμε το καλύτερο Καρναβάλι της Ελλάδας, ξοδέψαμε κόπο και χρήμα και φτάσαμε πλέον σε μία τέτοια εξέλιξη που ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να εφαρμοστεί". 

Ο Κώστας Πελετίδης ως γιατρός έδειξε να κατανοεί τους φόβους που οδήγησαν τους αρμοδίους στην απόφαση αυτή, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσος δεν συμμορφώνονταν, όμως από την άλλη μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η εξέλιξη, τόσο στους καρναβαλιστές, όσο στους επαγγελματίες της Πάτρας. 


Βάλαμε στο ζύγι τα πάντα προτού βγούμε να μιλήσουμε εδώ. Να γίνει αυτή η μεγάλη γιορτή για την πόλη αποφεύγοντας όλες τις αρνητικές συνέπειες της ακύρωσης της ή να μην γίνει βάζοντας πάνω από όλα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τον χιλιάδων επισκεπτών που θα έρθουν στην Πάτρα; Επιλέξαμε το δεύτερο". 

Ο δήμαρχος μίλησε ακόμα και για την περίπτωση που ο Δήμος δεν συμμορφωνόταν με αυτή την απόφαση και ξεπερνούσε όλα τα εμπόδια που θα του έθεταν οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, προχωρώντας στην διοργάνωση των εκδηλώσεων του ημερών που ακολουθούν, στην κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού. 

"Ποιος θα έδινε απολογία εφόσον υπήρχαν κρούσματα κατά την διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού; Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των επιστημονικών φορέων για τη δημόσια υγεία". Ο ίδιος μίλησε όμως και τα μέτρα που θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

"Δεν αρκεί η ακύρωση των εκδηλώσεων των καρναβαλιών όλης της χώρας. Χρειάζεται το υπουργείο να ενισχύσει τις δομές του, να ενισχύσει τους δήμους, αλλά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν να πληρώσουν τον ιδιώτη γιατρό που θα κληθεί να παρακολουθήσει από τα σπίτια των ασθενών τα ενδεχόμενα κρούσματα". 


Μάλιστα πάνω σε αυτό τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει σε επαφή με όλους τους κλάδους που εργάστηκαν για το Καρναβάλι (καρναβαλιστές, μοδίστρες, εστίαση κτλ), έτσι ώστε να διοργανώσει ένα σχεδιάγραμμα και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση συγκεκριμένα ποσά αυτής της τεράστιας οικονομικής καταστροφής για την πόλη. 

Τόνισε επίσης ότι η Δήμος θα προχωρήσει στα τέλη Ιουνίου με απόφαση που ήδη έχει παρθεί από κοινού με τον Καρναβαλικό Οργανισμό στην διοργάνωση ενός Πατρινού καλοκαιρινού καρναβαλιού. Όσο για τις προθέσεις των καρναβαλιστών να κατέβουν στην παρέλαση από μόνοι τους, αλλά και τους  επαγγελματίες εστίασης να προχωρήσουν κανονικά στην διοργάνωση των πάρτι, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι δική τους ευθύνη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει από τη στιγμή που ο Δήμος δεν θα συμμετέχει. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Πάτρας που ακυρώνεται το Πατρινό Καρναβάλι. Η πρώτη ήταν το 1964 όταν είχε πεθάνει ο Βασιλιάς Παύλος. Αυτή τη φορά το καρναβάλι ματαιώνεται λόγω κορωνοϊού...