Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να αποσυρθούν δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοσοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

Εκεί διαπιστώθηκε η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και ελήφθη η σχετική απόφαση να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ.

Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτας, είπε, μεταξύ άλλων: «Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, γιατί έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον λόγο να παραμένουν εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν ενίσχυση θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε και τα νησιά χωρίς αστυνομική προστασία, ειδικά σε αυτή την εποχή».

Υπενθυμίζεται ότι δυνάμεις των ΜΑΤ υπάρχουν εδώ και χρόνια στα νησιά. Έτσι, θα αποχωρήσουν οι διμοιρίες που πήγαν ως ενίσχυση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, «πυροσβεστική» παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τους νησιώτες και να μην επαναληφθούν τα σημερινά βίαια επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις επιχειρεί η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και δήμαρχοι τριών νησιών που θα κατασκευαστούν κλειστές δομές σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στις 17.00, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα προχωρήσει, ο στόχος μας είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση» διευκρίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τον σκοπό της αυριανής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.