Σε ετοιμότητα, πέρα από τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, βρίσκονται οι ιδιώτες ιατροί της Πάτρας, με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, να έχει παρακολουθήσει από την πρώτη στιγμή το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία και να έχει καλέσει σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο. 

Η πρόεδρος του, Άννα Μαστοράκου, παρακολούθησε τις συσκέψεις που έγιναν για το θέμα, παρουσία των μελών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και αυτό που τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους είναι πάνω από όλα ψυχραιμία, καθώς ο πανικός είναι πάντα ένας κακός σύμβουλος. 

Οι ιδιώτες γιατροί, με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη της 6ης ΥΠΕ, μεταξύ των στελεχών των υγειονομικών μονάδων και δομών της δημόσιας υγείας, θα έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κάθε πιθανού κρούσματος κορωνοϊού, καθώς οι δυνατότητες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι συγκεκριμένες.

Στον ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης που έχει διαμορφωθεί στο ΠΓΝΠ υπάρχουν μόλις πέντε έξι κλίνες. Εκεί θα νοσηλεύονται οι σοβαρές περιπτώσεις ανθρώπων που ενδέχεται να έχουν το μικρόβιο του κορωνοϊού. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις, με βάση πάντα τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, θα νοσηλεύονται απομονωμένοι στο σπίτι τους και θα παρακολουθούνται από τους ιδιώτες ιατρούς.

Κατά συνέπεια οι γιατροί και τα μέλη του ιατρικού συλλόγου θα πρέπει να είναι ενήμεροι πλήρως για όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν την αντιμετώπιση του ιού και κυρίως για τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν για να μην μεταδοθεί σε άλλους. 

"Χρειάζεται πάνω από όλα ψυχραιμία. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πάνω από το 80% των κρουσμάτων κορωνοϊού, με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει, δεν είναι σοβαρής μορφής. Οι ασθενείς αυτοί θα μένουν στο σπίτι τους σε καραντίνα και θα παρακολουθούνται από τους δικούς τους γιατρούς" τονίζει η Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στο patrasevents.gr. 


Το εγχειρίδιο και η αφίσα ενημέρωσης

"Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τα στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να μας στείλουν ένα εγχειρίδιο με ακριβείς οδηγίες για την αντιμετώπιση και παρακολούθηση τέτοιων περιστατικών. Το εγχειρίδιο αυτό έφτασε αργά το βράδυ της Τρίτης και ήδη βρίσκεται στα χέρια των μελών του Ιατρικού Συλλόγου". 

Εκεί αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες για το τι θα πρέπει να κάνει ένας γιατρός όταν παρακολουθεί έναν ασθενή που πάσχει από κορωνοϊό. Την προστατευτική στολή, τη μάσκα, τον τρόπο ένδυσης και απένδυσης και όλα όσα αφορούν τα μέτρα προστασίας για τη μη μετάδοση του ιού σε τρίτους, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξάπλωσή του.

Παράλληλα, αποφασίστηκε τα ιατρεία και οι δημόσιες μονάδες υγείας να βάλουν τη σχετική αφίσα ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ενώ πλέον όλα τα δημόσια κτίρια από εδώ και στο εξής, θα είναι υποχρεωμένα να έχουν διαλυτικά καθαριότητας στις τουαλέτες τους, τα οποία έχει αποδεχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του ιού. 

"Το παν είναι να αντιδράσουμε έγκυρα και σωστά στο πρώτο κρούσμα που θα εντοπιστεί. Εκεί θα κριθούν όλα και εκεί έγινε το λάθος στην Ιταλία με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εμείς είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε το πρώτο κρούσμα άμεσα, έγκυρα και σωστά" τονίζει η κ. Μαστοράκου.