Για κίνδυνο μιας νέας προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα που θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο σε περίπτωση που επαληθευθούν οι προειδοποιήσεις για ένα «δεύτερο 2015», κάνει λόγο Handelsblatt.

O ανταποκριτής της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας έκανε αυτοψία στη Μόρια της Λέσβου, «το μεγαλύτερο και πιο διαβόητο κέντρο υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά», όπως λέει. «Οι επισκέπτες το χαρακτηρίζουν “ντροπή της Ευρώπης”, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για “κόλαση”, αφού είχε δημιουργηθεί πριν από πέντε χρόνια για 2.840 άτομα και τώρα φιλοξενεί σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 19.484 ανθρώπους, και κάθε μέρα καταφθάνουν κι άλλοι πρόσφυγες από τη γειτονική Τουρκία(…) Φέτος η αυξητική τάση ενισχύεται. Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου καταμετρήθηκαν 4.129 νεοαφιχθέντες στα ελληνικά νησιά, 50% περισσότεροι απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά».


«Η πίεση αυξάνεται. Οι μάχες γύρω από την Ιντλίμπ στη Συρία αναγκάζουν σχεδόν 1 εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα. Από εκεί οι προσφυγικές ροές ενδέχεται να φθάσουν τους επόμενες μήνες στην Ελλάδα», γράφει η Handelsblatt. H οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Ακόμα οι αριθμοί των προσφύγων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015, όταν καθημερινά έφθαναν στις ελληνικές ακτές 10.000 άνθρωποι. Πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προειδοποιούσε ότι θα "ζήσουμε ένα δεύτερο 2015". Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή. Διότι σε αντίθεση με το 2015, όταν για τους πρόσφυγες η Ελλάδα ήταν απλά χώρα διέλευσης, τώρα η Ελλάδα είναι πλέον τελικός προορισμός.»

Το άρθρο αναφέρει ότι «παρά τις αντιστάσεις πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστών κέντρων στα ελληνικά νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος αισιοδοξεί ότι τα κτήρια θα τελειώσουν μέχρι το καλοκαίρι. Έως τότε η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφορήσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα. 1.967 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τα ελληνικά νησιά από τις αρχές του μήνα. Το ίδιο διάστημα ωστόσο οι νεοαφιχθέντες από τη Τουρκία έφθασαν τους 1.515. Οι νεαροί Σύριοι Χακίμ και Φιράς μεταφέρονται με το πλοίο "Διαγόρας" από τη Λέσβο στο Πειραιά. Στόχους τους είναι να φθάσουν στη Γερμανία. Ο Χακίμ λέει: "Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία"».