Η επιδημική τάση του κορωνοϊού επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις αγορές αλλά και στις τοπικές οικονομίες.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, με τα θύματα και τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται δραματικά, η Wall Street έκλεισε για δεύτερη συνεχή μέρα με πτώση. Όπως προέκυψε από τις συναλλαγές που καταγράφηκαν, υπό τον φόβο μιας επιδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές… καταφύγιο των ομολόγων, τα επιτόκια των οποίων έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό.

Ένα εξίσου ασφαλές καταφύγιο κατά την έξαρση του κορωνοϊού -όπως και στις περισσότερες κρίσεις- είναι ο χρυσός. Σύμφωνα με το Bloomberg, η διάδοση του κορωνοϊού «βύθισε» τις μετοχές, στρέφοντας ταυτόχρονα τους επενδυτές στον χρυσό. Την Τρίτη η αξία του χρυσού παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και έναν μήνα.

Moody’s: Στο 40% οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση λόγω του κορωνοϊού

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο χρυσός παρουσίασε άνοδο κατά 18% το 2019 και το «ράλι» συνεχίζεται και το 2020, με την αξία του να έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013. «Το καταφύγιο (σ.σ. του χρυσού) προτιμάται από τους επενδυτές καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε πέρα από την Κίνα, εγείροντας την απειλή μιας πανδημίας και επιβράδυνσης της ανάπτυξης» τονίζει το Bloomberg.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αν η έξαρση του κορωνοϊού συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τότε η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.850 δολάρια (1.702 ευρώ) την ουγγιά. Την ίδια στιγμή, ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε πανδημία θα οδηγήσει πιθανότατα σε «παγκόσμια ύφεση». Ο Μαρκ Ζαντί, αναλυτής του οίκου Moody’s, σύμφωνα με το Bloomberg, παρατήρησε ότι οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο αυξήθηκαν από το 20% στο 40%.

Επικαλούμενο τη Morgan Stanley, το Bloomberg επισημαίνει ότι αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την τιμή του χρυσού.