Αισιόδοξα μηνύματα «πέρασε» ο Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας που ανέφερε ότι φάρμακο για την ελονοσία παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο λόγος, για ένα συνηθισμένο φάρμακο, την χλωροκίνη. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και τα αποτελέσματα μιας κινέζικης μελέτης έδειξα ότι παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον κορωνοϊό, όπως δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν τον νέο κορωνοϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε», εξήγησε ο καθηγητής, που είναι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το σχόλιό του έγινε με αφορμή την πρώτη δημοσίευση αυτής της κλινικής μελέτης τριών Κινέζων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση BioScience Trends.

Οι Κινέζοι ερευνητές για το φάρμακο του κορωνοϊού

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 19 Φεβρουαρίου και βασίζεται στα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που έγινε σε περισσότερα από 10 κινεζικά νοσοκομεία, στην Ουχάν, το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Ο στόχος της ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χλωροκίνη για τη θεραπεία πνευμονικών νόσων που συνδέονται με τον Covid-19.

«Τα αποτελέσματα που λάβαμε μέχρι τώρα σε περισσότερους από 100 ασθενείς έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη ήταν πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία που λάμβανε η ομάδα σύγκρισης όσον αφορά την εξέλιξη της πνευμονίας, τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων, ώστε ο ασθενής να γίνει αρνητικός στον ιό και για να περιοριστεί η διάρκεια της ασθένειας», ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές. Στη μελέτη τους πάντως δεν ποσοτικοποιούν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.