Στον "πυρετό" του Πατρινού Καρναβαλιού βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες οι αποθήκες του πρώην ΑΣΟ, με τα πληρώματα και τους καρναβαλιστές να κορυφώνουν τις εργασίες τους για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της μεγάλης γιορτής της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Μέχρι τότε όλα πρέπει να είναι έτοιμα από καρναβαλικά άρματα και κατασκευές, έως και αξεσουάρ που έχουν να κάνουν με τις στολές του κάθε γκρουπ. Οι εργασίες για τα περισσότερα, άλλωστε, πληρώματα έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα μήνα και το κτίριο του πρώην ΑΣΟ από το μεσημέρι και μετά παίρνει ρυθμό και ζωή, με τους καρναβαλιστές να πηγαίνουν εκεί για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και να διευθετήσουν την κάθε λεπτομέρεια των κατασκευών που έχουν σχεδόν ετοιμάσει. 

Η καρναβαλική τέχνη στα φόρτε της, με τα πληρώματα αυτά να αποτελούν κάθε χρόνο το μεδούλι και το καρπό του θεάματος που βλέπουμε στις δύο μεγάλες παρελάσεις της διοργάνωσης.


Στον πυρετό των προετοιμασιών οι αποθήκες του πρώην ΑΣΟ


Είναι τα πληρώματα που ζουν το Πατρινό Καρναβάλι με όλη του τη σημασία και έννοια, παίζοντας στα παιχνίδια του Κρυμμένου Θησαυρού, μαστορεύοντας και δημιουργώντας στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ και το βράδυ γλεντώντας και διασκεδάζοντας στα πάρτι που γίνονται. 

Η φετινή χρονιά έχει πάντως και μία συγκινησιακή χροιά για αυτά. Είναι το τελευταίο καρναβάλι που θα κάνουν στο σπίτι τους, εκεί στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ.

Μετά το τέλος του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 θα κληθούν από τον Δήμο να πάρουν τα πράγματα τους από εκεί, τα εργαλεία, τις κατασκευές τους, όχι όμως και τις αναμνήσεις τους, καθώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την μετατροπή αυτού του κτιρίου σε πολιτιστικό κέντρο και πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής. 

Εκκρεμεί βέβαια ακόμα το κτίριο στο οποίο θα μετακομίσουν αφού παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τον Δήμο της Πάτρας και τον Καρναβαλικό Οργανισμό, ακόμα δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα αποτελέσει την διάδοχο κατάσταση των αποθηκών του πρώην ΑΣΟ. 



Ο επικεφαλής του πληρώματος 90 στο patrasevents.gr

Οι αναμνήσεις όμως και οι φιλίες που έκτισαν όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη των 25 με 30 περίπου πληρωμάτων που έδωσαν ζωή σε αυτόν τον χώρο δεν γκρεμίζονται, ούτε καταστρέφονται έτσι. 

Τα πληρώματα αυτά έχουν γίνει πλέον όλα τους μία μεγάλη καρναβαλική παρέα, με το ένα να βοηθάει το άλλο και από κοινού να αγωνίζονται για αυτό που λατρεύουν και έχουν στην καρδιά τους. Το Πατρινό Καρναβάλι. Φέτος παρά τις δυσκολίες και το σχετικά μικρό διάστημα του καρναβαλιού, βρέθηκαν στο πρώην ΑΣΟ, τουλάχιστον 25 πληρώματα. 

Εκεί ξεκίνησαν να φτιάχνουν άρματα, κατασκευές και να υλοποιούν τις ιδέες τους. Βρήκαμε δύο από αυτά τα πληρώματα, το 90 του Σπύρου Κωνσταντινόπουλου που φέτος βγάζει το "Μην μου τους κύκλους τάραττε" και κάνει τους μίμους και το 120 του Θανάση Λαμπρόπουλου που βγάζει τις "Χήρες Αγγλίας" (στο βίντεο μιλάει ο αδελφός του).

Αν πηγαίναμε μία διαφορετική ώρα (πήγαμε το πρωί) θα βρίσκαμε περισσότερα. Δεν έχει και τόση όμως σημασία αυτό.



Τρέχουν για να προλάβουν οι καρναβαλιστές και τα γκρουπ

Οι περισσότεροι από αυτούς έτσι και αλλιώς θα ήταν αφοσιωμένοι σε αυτό που θα έκαναν, αφού ο χρόνος τελειώνει και υπάρχει πάντα αυτό το άγχος που γνωρίζουν μόνο όσοι ζουν το Πατρινό Καρναβάλι από κοντά για να τα προλάβουν όλα. 

Όμως το στέκι τους, το εργαστήριο τους, εκεί στο πρώην ΑΣΟ, δεν αποτελεί τόσο για τους περισσότερους από αυτούς την κούραση, αλλά κυρίως την διέξοδο. Την χαρά για να δημιουργήσουν για αυτό που αγαπούν και λατρεύουν, το Πατρινό Καρναβάλι. Για αυτό και βλέπουμε κάθε χρόνο τόσο ωραία πράγματα από αυτούς.

Για αυτό και η έμπνευση, η φαντασία και η τέχνη των πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού δεν έχει όρια και στεγανά. Όπως όρια δεν έχει και η τρέλα τους για το καρναβάλι. 

(Οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι του patrasevents.gr).