Θέση για το θέμα του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο της έλευσης του στην Πάτρα και στην χώρα μας έχουν πάρει με δημόσιες τοποθετήσεις τους οι γιατροί επιστήμονες, προσπαθώντας να μετριάσουν τον φόβο και τον πανικό που επικρατεί στην τοπική κοινωνία, αλλά και την τρομολαγνεία που καλλιεργείται στα social media. 

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο γιατρό Ασημίνα Ζανιά που από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί το όλο θέμα "το ένα τρίτο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς". 

Όπως αναφέρει η κ. Ζανιά: "Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την κ. Ζανιά, το μεγαλύτερο ποσοστό των μέχρι τώρα επιβεβαιωμένων περιστατικών παγκοσμίως έχουν νοσήσει με ήπια κλινική εικόνα.

Η ίδια τονίζει σε ανάρτηση της ότι η θνητότητα για το νέο κορωνοϊό παραμένει σχετικά μικρή περί το 2% (2,8% περίπου για τους άνδρες και 1,7% για τις γυναίκες). Τέλος, να αναφέρουμε, σύμφωνα με την κ. Ζανιά "τα περισσότερα μέχρι ώρας θύματα ήταν άνω των 60 ετών με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, ενώ έως τώρα σε παιδιά κάτω των 9 ετών δεν έχει υπάρξει κανένα θανατηφόρο κρούσμα".