Σε κατάσταση συναγερμού και πανικού βρίσκεται η βόρεια Ιταλία λόγω του κορωνοϊού.

Η χώρα μετρά επτά θύματα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται ραγδαία και την κυβέρνηση να ψάχνει να βρει τι έφταιξε και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ο κορωνοϊός, ενώ 12 πόλεις είναι σε καραντίνα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε, απέδωσε την εξάπλωσή του στην βόρεια Ιταλία, στο γεγονός ότι το νοσοκομείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα «δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».

Μιλάνο: Η περιγραφή Έλληνα επιχειρηματία για την κατάσταση- Έκλεισε ελληνικό σχολείο

Οι νεκροί στην χώρα έφτασαν χθες τους επτά, με την κατάσταση να φαίνεται πως ξεφεύγει από τον έλεγχο στις περιοχές όπου εντοπίζονται τα κρούσματα. Στο Μιλάνο επικρατεί τεράστια ανησυχία, όπως είπε στο iefimerida Έλληνας επιχειρηματίας που ζει στην περιοχή, περιγράφοντας την κατάσταση «πρωτόγνωρη».

«Έχουν ακυρωθεί όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις γενικά, σε όλη την περιοχή της Λομβαρδία γιατί κάθε πόλη κάνει το καρναβάλι της δεν είναι μόνο το μεγάλο της Βενετίας. Είναι επίσης κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, γυμναστήρια, θέατρα ντισκοτέκ, ακόμη και στις εκκλησίες δεν γίνονται λειτουργίες ενώ το δικαστήριο του Μιλάνου έχει κλείσει για το κοινό, όπως και η Σκάλα του Μιλάνου», ανέφερε ο κ. κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, επιχειρηματίας που ζει στη πόλη.

«Υπάρχει μεγάλος φόβος στον κόσμο, υπάρχει πολεμική κατάσταση», συμπλήρωσε.

Στα σούπερ μάρκετ τα ράφια έχουν αδειάσει, καθώς ο κόσμος είναι ανάστατος από την κατάσταση. Φοβούμενοι πως μπορεί να μολυνθούν, αγοράζουν κάθε λογής τρόφιμο σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Μάλιστα, προϊόντα όπως μάσκες, χαρτομάντιλα και απολυμαντικά τζελ, έγιναν «καπνός» από τα ράφια στο Μιλάνο.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό σχολείο στο Μιλάνο προχώρησε σε κλείσιμο εξαιτίας της επιδημίας, καθώς όπως είπε η υπεύθυνη του, Μυρτώ Καλπεοδάκη «πανικός υπάρχει. Ειδικά στα σούπερ μάρκετ οι εικόνες ήταν απίστευτες. Το σχολείο μας με απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον μία εβδομάδα και οι περίπου 40 ελληνικής καταγωγής μαθητές θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Αυτό άλλωστε ισχύει για όλα τα σχολεία. Τα παιδιά έχουν ήδη ενημερωθεί και παραμένουν σπίτια τους».

Δραματική έκκληση Γκουτέρες για τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ μέσω του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, κάνει έκκληση για μεγάλη προσοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς φοβάται πως η κρίση θα προκαλέσει «δραματικές συνέπειες» για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να καλυφθεί πλήρως το αίτημα του ΠΟΫ και να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντίδρασή του στην επιδημία του COVID-19 το προσεχές τρίμηνο.

«Όλες οι χώρες — καθώς πλέον το πρόβλημα πλήττει πολλές χώρες του κόσμου — πρέπει να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε ο Γκουτέρες έπειτα από την ενημέρωσή του από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους και άλλους αξιωματούχους.

«Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η έκκληση του ΠΟΫ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων του COVID-19 στην Κίνα είναι θετική τάση κι εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί.

Στα 2.701 τα θύματα, πέθανε τέταρτος επιβάτης του Diamond Princess

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό έφτασε τους 2.701. Χθες στη Κίνα έχασαν τη ζωή τους άλλοι 71 άνθρωποι, ενώ ένας ακόμη άνδρας απεβίωσε στη Νότια Κορέα και άλλος ένας που ήταν επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, στην Ιαπωνία. Η χώρα έχει δεχτεί μάλιστα σκληρή κριτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στο κρουαζιερόπλοιο, ενώ ο υπουργός Υγείας, ερωτώμενος για το αν υπάρχει θέμα να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αρκέστηκε να πει πως ακόμη είναι νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο.