Κανένας πανικός και ψυχραιμία. Αυτό είναι το μήνυμα που επικρατεί σχετικά με τις εξελίξεις που έρχονται από το μέτωπο της Ιταλίας, για τα κρούσματα του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, από τη στιγμή που αποτελεί την κύρια πύλη της Ελλάδος προς τη δύση. 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Δυτικής Ελλάδος βρίσκονται σε επιφυλακή από την πρώτη στιγμή που έφτασε η είδηση της εξάπλωσης του ιού στην Ιταλία και περιμένουν οδηγίες από το υπουργείο Υγείας που ήδη έχει ξεκινήσει συσκέψεις. Το πρωί της Τρίτης θα γίνει μία ευρεία σύσκεψη στην Πάτρα και συγκεκριμένα στα γραφεία της αντιπεριφέρειας Αχαΐας, υπό την προεδρία του Χαράλαμπου Μπονάνου. 

Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), (λοιμοξιολόγοι, επιδημιολόγοι κτλ) που θα κατέβουν στην Πάτρα για να δώσουν οδηγίες στους φορείς για το πως θα πρέπει να δράσουν, αλλά και τα μέτρα που είναι να παρθούν, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα για μην φτάσει αυτός ο ιός στη Δυτική Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση αυτή που θα είναι ευρεία θα πάρουν μέρος η 6η ΥΠΕ, ο ΟΛΠΑ, το ΕΚΑΒ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα χαραχτεί η τακτική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση του θέματος. Το βάρος πέφτει πλέον στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και στο αεροδρόμιο του Αράξου, αν και εκεί οι πτήσεις από το εξωτερικό λόγω εποχής είναι μετρημένες. 

Το κλιμάκιο της ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αυτοψία στο νέο λιμάνι και στους χώρους της λιμενικής ζώνης. Στο λιμάνι βρίσκονται σε επιφυλακή, το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας έχει προχωρήσει σε συσκέψεις για το θέμα και υπάρχει συνεχής επαφή με το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, περιμένοντας τις σχετικές οδηγίες.


Δεν ισχύει η ακύρωση του Πατρινού Καρναβαλιού

Ήδη πάντως εφαρμόζονται οι γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του ιού και τα μέτρα που παίρνονται κατά την άφιξη των πλοίων που έρχονται από την Ιταλία, είναι αυστηρά. Στο μεταξύ έχουν ακυρωθεί αρκετές κρατήσεις στα πλοία των γραμμών προς Ιταλία που ήταν να ταξιδέψουν από την Πάτρα στη γείτονα χώρα. 

"Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις επί του θέματος και βρισκόμαστε σε επιφυλακή" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr o Χαράλαμπος Μπονάνος. "Ανησυχούμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πανικοβληθούμε. Χρειάζεται πάνω από όλα ψυχραιμία".

Όσο για τα δημοσιεύματα μερίδας του αθηναϊκού τύπου που μιλούν για την πιθανότητα ακύρωσης του Πατρινού Καρναβαλιού, ο κ. Μπονάνος τονίζει: "Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και δεν προκύπτει από κάπου. Τουλάχιστον για την ώρα δεν ισχύει".