Χάος μεταξύ των συνταξιούχων του ΕΚΑΣ δημιουργήθηκε τις περασμένες ημέρες με τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας είχαν τη συλλογιστική να δοθεί ένα αντιστάθμισμα στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους που έχασαν το επίδομα του ΕΚΑΣ ύστερα από 23 χρόνια, βλέποντάς το να "ψαλιδίζεται" σταδιακά και από ένα σημείο και μετά να κόβεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές των εταίρων. 

Ο κ. Κικίλιας μιλώντας πριν από λίγο καιρό σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος τόνισε ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, θα ισχύσει η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, έχοντας μάλιστα υπογράψει και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. 

Αυτή η δήλωση χαροποίησε τους συνταξιούχους που έσπευσαν στα φαρμακεία να πάρουν τα φάρμακά τους, πιστεύοντας ότι δεν θα πληρώσουν τίποτα. Όμως η πραγματικότητα ήταν κάπως διαφορετική.

Η μηδενική συμμετοχή δεν ισχύει για τα πρωτότυπα φάρμακα, παρά μόνο για τα γεννόσημα. Εφόσον οι συνταξιούχοι επιλέξουν τα πρωτότυπα φάρμακα τότε υποχρεούνται την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής, με το σύστημα να τους χρεώνει αυτόματα. 

Κάτι που ίσχυε και πριν από τις εξαγγελίες του κ. Κικίλια από τη στιγμή που ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Είδαν και έπαθαν οι φαρμακοποιοί της Πάτρας προκειμένου να εξηγήσουν στους συνταξιούχους τι έχει συμβεί και λέγοντάς τους ότι δεν είναι δυνατόν να θέλουν πάρουν πρωτότυπα φάρμακα, χωρίς να πληρώσουν τίποτα. 

Αρκετοί μάλιστα από τους συνταξιούχους που μετά το κόψιμο του ΕΚΑΣ παίρνουν συντάξεις "πείνας" των 300 και 400 ευρώ, δεν έκρυψαν τη στενοχώρια τους, έχοντας πιστέψει μετά τις εξαγγελίες του υπουργού ότι παύει ένα πάγιο έξοδο τον μήνα για αυτούς που τους αφαιρεί ένα ποσό της τάξεως των 60, των 80 και των 100 ευρώ (ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν) από το πενιχρό εισόδημά τους.

Λάδι στη φωτιά

"Το σύστημα σχετικά με τα φάρμακα είναι από μόνο του περίπλοκο και δύσκολο να το κατανοήσει κανείς" τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αχαΐας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

"Ήρθαν όμως οι δηλώσεις του υπουργού που έριξαν ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το σύστημα δεν δίνεται η δυνατότητα στο φαρμακοποιό να παρέμβει πουθενά. Αυτά που γράφουν οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, αυτά δίνει". 

Κατά τα άλλα, σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά των φαρμάκων, ισχύει ακόμα η προβληματική διακίνηση και οι ελλείψεις σε τουλάχιστον 800 φαρμακευτικά παρασκευάσματα, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που επικρατούν στην Ελλάδα, με τις εταιρείες να επιλέγουν να τα δίνουν σε άλλες χώρες που γνωρίζουν ότι θα έχουν περισσότερα κέρδη.  

Κάτι που σημαίνει ότι κατά καιρούς τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν και αυτό μάλλον, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά, δεν πρόκειται να αλλάξει.