«ΚΑΛΛΙΟΠΗ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ»

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος», εμπνεόμενη από τις «μπαλάντες της οδού Αθηνάς» του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζει μια παράσταση για την άλλη οδό Αθηνάς που δε βλέπουμε ή κάνουμε ότι δε βλέπουμε, εκείνη την οδό Αθηνάς με την επίμονη σωματικότητα που αναζητά ακόμα τα ίχνη της εξαφανισμένης μούσας Καλλιόπης.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών 2019 της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και τη φθινοπωρινή επανάληψή της στο Θέατρο «Χώρος», η παράσταση περιοδεύει στην Ελλάδα, αναζητώντας σε κάθε πόλη τον αντίστοιχο δρόμο, που εν είδει αντίστασης, ονειρεύεται τη μυθολογική διάσταση των κατοίκων της.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η διαδρομή της «Καλλιόπης» αποδείχτηκε μακρύτερη από ό,τι είχαμε προβλέψει όταν ξεκινούσαμε. Η παράσταση επανερχόταν μετά την ολοκλήρωση κάθε κύκλου παρουσιάσεών της, ζητώντας μια ακόμα εκδοχή, μια ακόμα επίσκεψη από μέρους μας σε αυτόν τον δρόμο, τον τόσο πραγματικό που

καταλήγει μη-τόπος.
Ενδεχομένως γιατί η οδός Αθηνάς τους ανθρώπους δεν τους φιλοξενεί- τους ονειρεύεται. Κι αντίστοιχα οι άνθρωποι την οδό Αθηνάς δεν τη ζουν- την καθορίζουν. Η οδός Αθηνάς, στα περίπου διακόσια χρόνια του νεοελληνικού κράτους, έχει αποτελέσει σταθερά την αντίσταση στην βίαιη αντιμετώπιση του διαφορετικού και έχει αναδείξει την αόρατη ομορφιά του. Με μια αντοχή σχεδόν μεταφυσική, σηκώνει έναν αόρατο τοίχο ανάμεσα στους ανθρώπους της και στην ασχήμια της ανάγκης για νόρμα, τους προστατεύει και παίρνοντας ουσιαστικά στα χέρια της τις ζωές τους, τις μεταπλάθει στην πραγματική τους ουσία.

Κάθε πόλη έχει ένα δρόμο ο οποίος ονειρεύεται τη μυθολογική διάσταση των ανθρώπων, που η δύναμη της πραγματικότητας τους αρνειται ακόμα και την ταυτότητα.

Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δρόμοι, καμία πόλη δεν θα έστεκε στα πόδια της. Και κατ’ επέκταση, ούτε και η Ελλάδα.
Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη ιδέας - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί : Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σύμβουλος δραματουργίας : Αλέξανδρος Μιστριώτης
Μουσική : Γρηγόρης Ελευθερίου
Σκηνογραφία - Εικαστική Επιμέλεια : Αριστομένης Θεοδωρόπουλος
Συνεργάτης σκηνοθέτης : Αλέξανδρος Παπαϊωάννου
Βοηθός Σκηνογράφου: Έλενα Μπούγου
Υπεύθυνη Παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη
Φωτογραφίες: Karol Jarek

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Μαρία Μαμούρη, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Ηρώ Σοφία Σμυρνιούδη

Παρασκευή 13, Σάββατο 14 Μαρτίου στις 21.30 και Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20.00
Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263