Την παρέμβαση των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προκάλεσε καταγγελία για βρέφος από τη Συρία, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα στον εγκέφαλο, εξαιτίας σπάνιας νόσου.

Πρόκειται για βρέφος συριακής καταγωγής που χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης. Την περίπτωσή του δημοσιοποίησε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το βρέφος πάσχει από μια σπάνια νόσο, η οποία δεν επιτρέπει στον εγκέφαλό του να αναπτύσσεται φυσιολογικά και θα πρέπει να υποβληθεί σε λεπτή επέμβαση, για να επιδιορθωθεί το σχήμα του κρανίου.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρους, αλλά και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η παιδοχειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς απαιτείται να εκδοθεί προσωρινός ΑΜΚΑ.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο γενικός γραμματέας της Ομοαπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, εξηγεί την περίπτωση του μικρού ασθενή:

"Είναι ένα μικρό βρέφος που οι γονείς του είναι Σύριοι πρόσφυγες. Το παιδάκι έχει μιας μορφής σοβαρή κρανιο - δυσόστωση, διαμαρτία περί τη διάπλαση του κρανίου, δηλαδή, και πρέπει να υποβληθεί σε μία σοβαρή παιδονευροχειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν οι γνωματεύσεις από τους νευροχειρουργούς του Αγία Σοφία που λένε ότι το βρέφος είναι ανάγκη να χειρουργηθεί και κάνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία να τακτοποιήσει την συγκεκριμένη περίπτωση και να λύσει επιτέλους το θέμα. Σας επισημαίνω ότι είχαμε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου, όταν σταμάτησε η χορήγηση του ΑΜΚΑ το περασμένο καλοκαίρι", αναφέρει ο κ. Πάνος Παπανικολάου.

ΟΕΝΓΕ: "Αυτό το βρέφος θα μπορούσε να σταθεί τυχερό..."
Στην ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν:

"Το βρέφος μπορεί να στάθηκε «τυχερό» και να μην είχε το τραγικό τέλος του μικρού Αιλάν, του 3χρονου παιδιού που πνίγηκε ανοιχτά της Κω, του 5χρονου προσφυγόπουλου που σκοτώθηκε παίζοντας μέσα σε ένα χαρτόκουτο στη Λέσβο, του 9μηνου βρέφους που πέθανε από αφυδάτωση στο κολαστήριο της Μόριας, των χιλιάδων θαλασσοπνιγμένων προσφυγόπουλων στο Αιγαίο. Έχει όμως την «ατυχία» να εμπίπτει στο «κενό» μεταξύ της παύσης έκδοσης Α.Μ.Κ.Α για αιτούντες άσυλο και στην έναρξη χορήγησης Π.Α.Α.Υ.Π.Α (σ.σ. προσωρινού ΑΜΚΑ) και να μην μπορεί να χειρουργηθεί, δεδομένου ότι το κόστος της επέμβασης για ανασφάλιστους είναι πολύ υψηλό".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι ζητούν "ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες".

Ο κ. Παπανικολάου, κάνει έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να λύσει άμεσα το θέμα:

"Οι Υπουργοί Υγείας μας έλεγαν θα το λύσουν το θέμα με ενός άλλου είδους κάρτα περίθαλψης αλλοδαπών, προσωρινή, αλλά αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Άρα πρέπει να τακτοποιηθεί το θέμα του συγκεκριμένου παιδιού, με άμεση παρέμβαση του κ. Κικίλια και του κ. Κοντοζαμάνη προς τη διοίκηση του "Αγ. Σοφία" και δεύτερον να λυθεί το θέμα μια και καλή ώστε να μην υπάρχουν άλλα παρόμοια περιστατικά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Πηγή: iatropedia.gr