Για το τι αλλάζει με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και για το πώς θα μετράνε από εδώ και πέρα οι αποδείξεις, μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.

Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μουζάκης σημείωσε ότι οι περισσότεροι θα πάνε στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση.

«Ο Έλληνας δεν θέλει να πληρώνει. Δεν καταλαβαίνει ότι όσο δεν πληρώνει, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχει όταν θα έρθει η στιγμή να βγει στη σύνταξη. Και τότε, αφού θα έχει μικρές εισφορές, προφανώς θα έχει και μικρότερη σύνταξη», ανέφερε σχετικά.

«Έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις από κάποια επαγγέλματα, όπως γιατρούς, δικηγόρους και υδραυλικούς, στα οποία κατά την άποψη του ΥΠΟΙΚ υπάρχει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, ώστε οι αποδείξεις αυτές να μετρούν περισσότερο, να υπάρχει μεγαλύτερη φοροέκπτωση», εξήγησε ο κ. Μουζάκης αναφορικά με το θέμα των αποδείξεων.

«Λαμβάνονται μέτρα προς την κατεύθυνση του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ηλεκτρονικά βιβλία, πληρωμές από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όλα στοχεύουν σε αυτό. Ωστόσο, υπάρχει πολύ χρήμα εκτός τραπεζικού συστήματος, παρά όλα αυτά τα μέτρα. Υπάρχει, παράλληλα, μια ”μαύρη οικονομία” που τρέχει», πρόσθεσε ο κ. Μουζάκης.

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να συλλέξει κανείς το 30% του εισοδήματός του σε αποδείξεις, σημείωσε ότι «υπάρχει το “ταβάνι” των 20.000 ευρώ. Νομίζω ότι το 30% για τους περισσότερους μπορεί να συλλεχθεί σε αποδείξεις».