Έκανε πραγματικό καρναβαλικό πάταγο η δίνοντας ένα πρωτόγνωρο χρώμα στη νύχτα του Σαββάτου η νυχτερινή παρέλαση των μικρών προσχολικής ηλικίας του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας υλοποιώντας μια ιδέα της Κριτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιωτικών Κέντρων Προσχολικής Ηλικίας (ΣΙΚΕΠΑ) Δυτικής Ελλάδας.

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συμμετοχής 1500 περίπου παιδιά προσχολικής ηλικίας από 15 παιδικούς σταθμούς με τους συνοδούς τους έδωσαν ραντεβού στη Ρήγα Φεραίου στο ύψος της Γούναρη και ξεχύθηκαν με ενθουσιασμό, αστείρευτο κέφι, ευφάνταστες μεταμφιέσεις και καπέλα στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου προκαλώντας εξαιρετικές εντυπώσεις και δίνοντας ενέργεια, καρναβαλική διάθεση και χρώμα με την παρέλασή τους. Ένας χείμαρρος παιδιών που εξέπεμπε υψηλή αισθητική, μεταμόρφωσε τον πεζόδρομο πλημυρίζοντάς τον με χαμόγελα και αισιοδοξία. Μικροί και συνοδοί έδωσαν λάμψη με ευρηματικούς και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς αφού η παρέλαση είχε ως μότο το «Αυτοφωτιστείτε». Ωστόσο κεντρική ιδέα της παρέλασης ήταν οι συμμετέχοντες να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο για να … ξυπνήσουν το Καρνάβαλο. Αποτέλεσμα ήταν ο Καρνάβαλος να ξυπνήσει για τα καλά αφού οι χιλιάδες μικροί και μεγάλοι εφοδιασμένοι με σφυρίχτες, καραμούζες, ροκάνες και κάθε είδους κρουστά να κάνουν πάταγο ξεσηκώνοντας κάθε κοιμώμενο αντικαρναβαλιστή. 


Στην κορυφή της παρέλασης η τελάλισσα (τελάλης) του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Αγουρίδη έδινε τον τόνο και τον απαραίτητο αποκριάτικο ρυθμό συνοδευόμενη από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού 2020. Στη συμβολή των πεζόδρομων Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου το Μουσικό Άρμα υποδεχόταν και ο παρουσιαστής του Καρναβαλιού των Μικρών Δημήτρης Μουλίνος καλωσόριζε τους μικρούς και μεγάλους παρελαύνοντες.

Η παρέλαση των παιδιών προσχολικής ηλικίας κατέληξε στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου λίγο πιο κάτω από την οδό Μαιζώνος όπου ξεδιπλώθηκε ένα θαυμάσιο διαδραστικό παιχνίδι-μουσικό πάρτυ από την μουσικοπαιδαγωγό Γιώτα Ανδριοπούλου και την ομάδα της. Με την καθοδήγηση και τη γεμάτο νεύρο, ρυθμό και παιδαγωγική και ψυχαγωγική παρουσία της Γιώτας Ανδριοπούλου οι μικροί συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι που είχαν ως κεντρικό πυρήνα τον ρυθμό και τα κρουστά.

Οι μεταμφιεσμένοι μικροί της ομάδας της έπαιζαν αφρικάνικα κρουστά και οι μικροί του κοινού συμμετείχαν «συνομιλώντας» μέσω των ρυθμών. Αρκετές φορές μάλιστα κάποια παιδιά προσκλήθηκαν και ανέβηκαν στη σκηνή παίζοντας κρουστά και συμμετέχοντας στην ορχήστρα. Τόσο αυτοί όσο και το κοινό με ρυθμικά παλαμάκια απέδειξαν πόσο εύκολα η παιδαγωγική διαδικασία μπορεί να έχει άμεσα, ταχύτατα αποτελέσματα όταν περνά από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία με ευαισθησία και πολλή ψυχή.

Η νυχτερινή παρέλαση ήταν μια εξαιρετική ιδέα όπως αποδείχτηκε, αγκαλιάστηκε με θέρμη από συμμετέχοντες και θεατές.