Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο θέατρο δρόμου αποδείχτηκε αυτή της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, που συνέδεσε με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη αυτή με το Πατρινό Καρναβάλι.

Στην κατεξοχήν πλατεία του Πατρινού Καρναβαλιού, την πλατεία Γεωργίου Α΄ αλλά και μπροστά στα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», του εμβληματικού κτιρίου του Τσίλερ, συνώνυμου με τη μακρόχρονη θεατρική ιστορία της Πάτρας υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων να εστιάσει στις τέχνες μέσα στο Καρναβάλι και ειδικότερα στην υπαίθρια εκδοχή της θεατρικής τέχνης, αυτή του θεάτρου δρόμου. Μια τέχνη που χαρακτηρίζεται για την αμεσότητά της και τα κοινά χαρακτηριστικά που έχει με πολλές καρναβαλικές δράσεις.

Μπροστά στη φωτισμένη και θαυμάσια διακοσμημένη με γιγάντιες μάσκες και καρναβαλικά στοιχεία πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου οι πολυάριθμοι θεατές (στις κερκίδες και όρθιοι) είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δυο θέατρα δρόμου που πρόσφεραν διαφορετικές πτυχές της θεατρικής τέχνης και να μετέδωσαν τους προβληματισμούς και τα μηνύματα τους.


Από τη μια η παράσταση ««R° Cycle» από το λαϊκό θέατρο δρόμου, η οποία παρουσιάζεται αυτή την περίοδο σε πολλά σημεία του κέντρου και της περιφέρειας της Πάτρας και παίζουν σπουδαστές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, βασισμενη σε ιδέα, κείμενο και με τη σκηνοθεσία της Φιορέλας Μαστρόκαλου με θέμα εμπνευσμένο από τον κύκλο, το θέμα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, διαπραγματεύτηκε με πρωτότυπο τρόπο και με μια ποιητική ματιά θεμελιώδη ανθρώπινα ζητήματα.

Ο κύκλος της ζωής και της χαράς, η ανησυχία για τον πλανήτη και το περιβάλλον, η διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, η αποξένωσή του από αυτή και οι τραγικές συνέπειες που έχει αυτή ατομικά για τον καθένα αλλά και συλλογικά για την κοινωνία και τον πλανήτη, η ανακύκλωση των σκουπιδιών, αλλά και η ειρήνη, η ελευθερία και το δικαίωμα του ανθρώπου να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο και να διεκδικεί στη ζωή, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που ξεδιπλώθηκαν μέσα από τις εκφραστικές ερμηνείες των Έλενας Ασλανίδου, Δημήτρη Καυκά, Παναγιώτη- Κυριάκου Κολοσκόπη, Διονυσίας Κοροβέση, Λευτέρη Μιχαλίτση και Ανίσας Μπάσα που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Από την άλλη το θέατρο δρόμου «Σοβαροί Κλόουν!» που παρουσίασε η ομάδα Εφήβων- Νέων του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά & Εφήβους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Ήταν ένα σφιχτοδεμένο, καλοδουλεμένο σύντομο θεατρικό δρώμενο με πολλή ενέργεια, φρεσκάδα και ζωντάνια που ξετυλίχτηκε σε σημαντική πρόταση διατύπωσης των θαυμάτων του Καρναβαλιού από τους νέους-εφήβους ηθοποιούς.


Με τη συνοδεία εξαιρετικά επιλεγμένης μουσικής τα νέα παιδιά με θαυμάσια κίνηση και εμπλέχτηκαν σε ένα πολύχρωμο κουβάρι. Στιγμές καθημερινότητας, στιγμές ζωής, κίνησης, ταχύτητας και ακινησίας, στιγμές που η ρουτίνα, η συνήθεια και το χάος της σκληρής πραγματικότητας έχουν το δικό τους βασικό ρόλο. Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, κατευθύνσεις, πορείες και προορισμούς συναντούν, συναντιώνται, ανακαλύπτουν, μαθαίνουν και πάλι χάνονται στη δίνη και την παγίδα του καθημερινού. Κάτι όμως αλλάζει, κάτι δίνει το ερέθισμα, τους αποσπά την προσοχή, ανασύρει την κρυμμένη αθωότητα, την χαμένη παιδικότητα. Πρέπει να σιωπάσουν, να συμβιβαστούν, να συνεχίσουν να μη μιλάνε, να μην αντιδρούν, να μείνουν υποταγμένοι όπως περιγράφει το πλαίσιο των ηχογραφημένων μηνυμάτων που ακούγονται ή όπως οι οικονομικές απαιτήσεις των υποχρεώσεων και των εγνοιών προστάζουν; Ή μήπως πρέπει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να δράσουν, να μιλήσουν, να διεκδικήσουν, να σταματήσουν να είναι σιωπηλοί; Οι απαντήσεις υπονοούνται με έναν ιδιαίτερα προσεγμένο, φροντισμένο, διακριτικό και καθόλου διδακτικό τρόπο αποπνέοντας μια χαρούμενη όσο και ευαίσθητη ματιά.

Ήταν μια πολύ πετυχημένη και ενδιαφέρουσα προσπάθεια, μια συλλογική δουλειά των εφήβων-νέων του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά & Εφήβους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, που παρατήρησαν, έκριναν και δημιούργησαν θεατρικά ένα ουσιαστικό θέαμα που άγγιξε το κοινό. Τα ίδια τα παιδιά σκηνοθέτησαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους μέσα από μια εξωστρεφή και φρέσκια θεατρική πρόταση.

Σκηνοθετική Ομάδα: Σπύρος Παπαδημητρόπουλος, Χρύσα Μαστρογιαννοπούλου, Ιωάννης Καρούμπαλος

Επιμέλεια κοστουμιών- Μακιγιάζ: Μυρτώ Τράγου – Αλεξανδράκη, Πολυξένη Τσιργιάννη

Μουσική επιμέλεια: Σπύρος Παπαδημητρόπουλος

Περιγραφή: Κατερίνα Μανουσοπούλου

Συμμετείχαν δρώντας οι Σοφία Παπαδοπούλου, Αθηνά Βραχοπούλου, Χρύσα Γεωργοπούλου, Παρασκευή Γεωργοπούλου, Ανδρέας Παλαιολόγος, Βασίλης Κρίκης, Λεωνίδας Καραπατάκης, Θεοδώρα Παπαδέλη, Έλλη Πούλια, Ευαγγελίνα Κακάβα, Ευσταθία Σκόνδρα, Λυδία Δελή, Πάνος Φίκαρης, Νεφέλη Τερζή και Ηλέκτρα Τερζή.

Συντονισμός και επιμέλεια: Γιούλη Δούβου

Και στις δυο ενδιαφέρουσες προτάσεις το Καρναβάλι, κύρια έκφραση και πηγή ζωής, διασκέδασης και δημιουργίας συνδέθηκε με έναν πρωτότυπο τρόπο με το θέατρο δρόμου.