Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες, παρά τις πολύωρες διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27.

Διεθνείς ανταποκριτές τόνισαν ότι δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του ανταποκριτή του Politico, David M. Herszenhorn, ο οποίος γράφει στο Twitter: «Ο Σαρλ Μισέλ δεν μπόρεσε να κάνει το θαύμα. Τα χάσματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το προϋπολογισμό ήταν τόσο μεγάλα που δεν γεφυρώθηκαν».

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε συμφωνία … δυστυχώς σήμερα παρατηρήσαμε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη σύνοδο κορυφής. «Αντιληφθήκαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Politico.

Ερωτηθείς για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων - λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και τις προτάσεις που συζητήθηκαν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής - ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι». Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος για την τελική έκβαση. «Είμαι σίγουρος, νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε τον έντονο διάλογο με σεβασμό, θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας».

Μέρκελ για σύνοδο κορυφής: Πολύ μεγάλες οι διαφορές, ακυρώσαμε τις διαπραγματεύσεις

«Είναι φανερό ότι οι διαφορές ήταν πολύ μεγάλες για να επιτευχθεί συμφωνία, γι αυτό ακυρώσαμε τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι δεν έγινε σαφές πότε θα συγκληθεί η επόμενη διάσκεψη κορυφής για τον προϋπολογισμό. «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα αποφασίσει μετά από διαβουλεύσεις με μεμονωμένες χώρες της ΕΕ», ανέφερε.

Η ρήτρα περί κράτους δικαίου στην πρόταση προϋπολογισμού «πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω», ανέφερε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους. «Πιστεύω ότι η πρόταση της Κομισιόν ήταν καλύτερη» από την πρόταση του Σαρλ Μισέλ, είπε η Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Είναι μια σημαντική προϋπόθεση και η Γερμανία αισθάνεται αφοσιωμένη σε αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρλ Μισέλ επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει αποτέλεσμα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, έγινε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Τζουζέπε Κόντε και τον Πέδρο Σάντσεθ.