Το απόγευμα της Παρασκευής ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας παρουσιάστηκε στις 18:45 στη ΓΑΔΑ (είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον αρμόδιο αξιωματικό προστατευόμενων μαρτύρων) και δήλωσε έτοιμος να καταθέσει και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στη ΓΑΔΑ. Αυτό έγινε λίγες ώρες μετά την απάντηση του Αρειου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα. Ετσι, η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει με αλλοιωμένη φωνή και ηλεκτρονικά μέσα, σε διαφορετικό δωμάτιο.

Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Novartis Γιάννης Μπούγας ενημέρωσε τον Σπύρο Λάππα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» θα καταθέσει τη Δευτέρα στις 16:00 και σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας που προαναφέραμε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναφέρουν ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας μετέβη αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, μετά την κάλυψη που παρείχε ο Αρειος Πάγος.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρέμεινε στη ΓΑΔΑ καθώς ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τους αξιωματικούς για το αν θα παραμείνει απόψε εκεί, λόγω του εντάλματος βίαιης προσαγωγής του.

Η απάντηση του Αρείου Πάγου για την κατάθεση

Ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος κάνει επίκληση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του νόμου περί προστατευόμενων μαρτύρων και της σχετικής υπουργικής απόφασης, από τα οποία προκύπτει ότι ο μάρτυρας καθορίζει πώς θα εξεταστεί.

Αναλυτικότερα στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.