Το Κοντραμπάσο | του Πάτρικ Ζίσκιντ

Με τον Δημήτρη Τζαβάρα

Από Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 και κάθε Τετάρτη στο θέατρο act

Αυτό που κανένας μουσικός δεν έχει συνθέσει ακόμα το έγραψε ο Πάτρικ Ζίσκιντ: ένα έργο για σόλο κοντραμπάσο.

«Το Κόντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ, με τον Δημήτρη Τζαβάρα σε σκηνοθεσία Μαρίας Καλλιαμβάκου

Λίγα λόγια για το έργο και το συγγραφέα:
Το Κοντραμπάσο δημοσιεύτηκε το 1984 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση ενώ ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος για τη μουσική και για τους ανθρώπους που ξέρουν να δίνονται σε αυτό που αγαπούν.

Ο ίδιος ο Πάτρικ Ζίσκιντ σημειώνει: «Η μουσική είναι κάτι ανθρώπινο. Πέρα και πάνω απ’ την πολιτική και την ιστορική επικαιρότητα. Και πανανθρώπινο, θα ’θελα να πω. Ένα συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπινου πνεύματος. Και μουσική θα υπάρχει πάντα και παντού, στην Ανατολή και στη Δύση, στη Νότια Αφρική, όπως και στη Σκανδιναβία, στη Βραζιλία και στο Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ. Διότι η μουσική έχει ακριβώς μεταφυσικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνετε, μετα-φυσικό, δηλαδή πέρα ή πάνω απ’ την καθαρά φυσική ύπαρξη, υπεράνω της εποχής, της ιστορίας και της πολιτικής, πέρα απ’ τον πλούτο και τη φτώχεια, απ’ τη ζωή και το θάνατο. Η μουσική είναι αιώνια».

Ο Γερμανός συγγραφέας Πάτρικ Ζισκιντ είναι γνωστός σε όλους μας από το μυθιστόρημα «Το Άρωμα», που μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες κι έμεινε στις λίστες των μπεστ σέλερ για 9 χρόνια.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

«…Ώρες ώρες θέλεις να βγάλεις τον ηθοποιό από τον κύκλο της σκηνής, να παίξεις εσύ, να βάλεις τις φωνές για όσα σε εκφράζουν, αλλά μένουν ανέκφραστα μέσα σου...» (Εφημερίδα Πελοπόννησος)

«…όταν το κείμενο είναι τόσο δυνατό, ερμηνεία τόσο αυθεντική και η σκηνοθεσία πατά γερά στην αβίαστη συγκίνηση δεν υπάρχουν περιθώρια διαφωνίας…» (περιοδικό Τέταρτο|τ.135)

«… Διαφωνώ δε, με όσους αποτρέπουν οποιοδήποτε θεατή δεν έχει άμεση σχέση με το "τεχνικό" κομμάτι της μουσικής να δει αυτή την παράσταση. Για να δεις, να απολαύσεις και να κατανοήσεις αυτό το "ημιαυτοκαταστροφικό" κείμενο, γραμμένο για την προσωπική φυλακή του καθενός, αρκεί απλά να έχεις αγαπήσει...»

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρία Καλλιαμβάκου
Φωτισμοί: Ιωαννης Αναστασόπουλος
Ερμηνεύει ο Δημήτρης Τζαβάρας

«Το Κόντραμπάσο»|στο θέατρο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα)
Κάθε Τετάρτη στις 21.30
Πληροφορίες-κρατήσεις: 2610272037 και 6936122263
Εισιτήρια: 10€ (κανονικό) 8€ (φοιτητικό) 5€ (για φοιτητές θεατρολογίας και σπουδαστές δραματικών σχολών)

Δημήτρης Τζαβάρας
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1971. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ακορντεόν με καθηγητή τον Γιώργο Κωτσάκη και στο πιάνο (Δίπλωμα) και τα ανώτερα θεωρητικά (Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης Φούγκας και διεύθυνσης και ενοργάνωσης Μπάντας), στο «Πρωτότυπο ωδείο» με καθηγητή τον Ε. Κορδομπούλη, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική ως καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση και ως καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Λίνειο Ωδείο Πατρών, έως και σήμερα. Στο θέατρο συμμετείχε στις παραστάσεις: «LAJE», σκην. Μάρω Γαλάνη, «Roberto Zucco», σκην. Συγκλητική Βλαχάκη, «Αυτό το…», σκην. Άγγελος Παπαγγελόπουλος», «Για ένα υπόστεγο στη Δύση», σκην. Περικλής Βασιλόπουλος, «Το Σκυλί του Ωρίωνα,» σκην. Τηλέμαχος Τσαρδάκας, «Το Φιλί Ανάποδα» σκην. Τηλέμαχος Τσαρδάκας, «Το χώμα λερώνει» σκην. Τηλέμαχος Τσαρδάκας, ως πιανίστας στην παράσταση «Κάθε Τρίτη Στο Σούπερ Μάρκετ» σκην. Κατερίνα Μπερδέκα, «Πατρίτσια Υπάρχει» του Δ. Κάββουρα σκην. Τ. Τσαρδάκα «Μπλάνκο» σκην Τ. Τσαρδάκας, «Ποιητές επί σκηνής» σκην. Τηλ. Τσαρδάκας, «Τα θαύματα θυμώνουν αν δεν τα πιστεύεις» σκην. Τ. Τσαρδάκας «Το Κοντραμπασο» του Patrick Suskind σκην. Μαρία Καλλιαμβάκου, «Αγάπης Λόγια» σε ποίηση Δ. Κάββουρα σκην. Λυδία Τζανουδάκη, «Κώστας Καρυωτάκης: Οι εντυπώσεις ενός πνιγομένου» σε μουσική του Γιώργου Δίπλα σκην. Τ. Τσαρδάκας, «Γελώντας Άγρια» του Cristopher Durang σκην. Βασίλης Κόκκαλης, «Το Παιδί Με Το Ποδήλατο» του Ιωάννη Αναστασόπουλου σκην. Ιωάννης Αναστασόπουλος, «Kumasaka» (κείμενο θεάτρου NO) σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Παπαστεφάνου, «Απάγκιο» του Ιωάννη Αναστασόπουλου σκην. Ιωάννης Αναστασόπουλος, «Οι Παγιδευτές» του Γιώργου Σκούρτη σκην. Βασίλης Κόκκαλης, «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» σκην. Γιώργος Παπαστεφάνου , «Μικρή Ευρώπη» του Δημήτρη Ζουγκού σκην. Κωνσταντίνος Μπιμπής. Ήταν εμψυχωτής των σεμιναρίων Μουσικής στο θέατρο Γραμμές Τέχνης και στην ομάδα Bad Eggs. Έχει σκηνοθετήσει την παράσταση «Αυτό το…» με την θεατρική ομάδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με την Έλενα Μαρσίδου, Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Κατή, Λάκη Κουρετζή, Απόστολο Πελεκάνο, Γιώργο Αρμένη, Αναστασία Κουμίδου. Έχει γράψει μουσική για παιδικό θέατρο, για την παράσταση Απάγκιο καθώς και το θεατρικό έργο «Αυτό το…»