Εικόνες ντροπής στην Ουκρανία, όπου δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε πούλμαν, που μετέφεραν ανθρώπους, οι οποίοι επαναπατρίστηκαν από την Κίνα.

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη, όταν έφτασαν στην Ουκρανία 45 Ουκρανοί και 27 ξένοι υπήκοοι, από την πόλη Ουχάν της Κίνας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κορονοϊού. Οι επαναπατρισθέντες επιβιβάστηκαν σε έξι πούλμαν προκειμένου να μεταφερθούν σε κέντρο υγείας στην πόλη Νόβι Σανζάρι, όπου και επρόκειτο να τεθούν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Αρχικά, ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να μπλοκάρουν τον δρόμο που οδηγεί στην πόλη Νόβι Σανζάρι. Με παρέμβαση των αστυνομικών, που προχώρησαν και σε συλλήψεις, τα οδοφράγματα που είχαν στήσει απομακρύνθηκαν και η πομπή των λεωφορείων συνέχισε κανονικά την πορεία της.

Αργότερα, όμως, την ίδια ημέρα, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο υγείας της πόλης και επιτέθηκαν σε ένα από τα πούλμαν, ρίχνοντας πέτρες. Σε βίντεο καταγράφονται οι ντόπιοι κάτοικοι να εκτοξεύουν πέτρες κατά των λεωφορείων, να καίνε λάστιχα και να συγκρούονται με την αστυνομία.


Riot police violently quash coronavirus quarantine protesters in a Ukrainian village

Κανείς από τους επιβαίνοντες στα λεωφορεία δεν τραυματίστηκε. Αντίθετα, εννέα αστυνομικοί και ένας πολίτης διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, καθώς τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Σύμφωνα πάντως με τις ουκρανικές αστυνομικές αρχές, είχε διαρρεύσει ένα ψευδές e-mail το οποίο υποτίθετο ότι εστάλη από το υπουργείο Υγείας και το οποίο ανέφερε ότι όσοι μεταφέρονταν στο κέντρο υγείας είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης στους επαναπατρισθέντες, η υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι θα μπει και η ίδια σε καραντίνα μαζί τους και θα διοικεί το υπουργείο μέσω Skype.

«Ελπίζω η παρουσία μου εκεί να ηρεμήσει τους κατοίκους του Νόβι Σανζάρι, και γενικώς όλους τους πολίτες», έγραψε στο Facebook.

Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σταλεί και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπου πρόκειται να αφιχθούν κι άλλοι επαναπατρισθέντες από την Κίνα, υπό τον φόβο πρόκλησης παρόμοιων επεισοδίων.

Πηγή: rt.com, bbc.com/ ΦΩΤΟ: reuters.com