Σαββατοκύριακο με τους μικρούς καρναβαλιστές να κορυφώνουν τη δική τους μεγάλη γιορτή, το Καρναβάλι των Μικρών, θα είναι το διήμερο 22 και 23 Φεβρουαρίου χαρίζοντας σε όλους μας ένα από τα πιο ξεχωριστά και ελπιδοφόρα κομμάτια του Πατρινού Καρναβαλιού.

Μια ημέρα πριν την κορύφωση του Καρναβαλιού των Μικρών με την Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας διοργανώνει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το πρωί στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων στην Πλαζ της Αγυιάς το Baby Rally, που θα αποτυπώσει έντονο καρναβαλικό χρώμα και θα προσφέρει νότες ευθυμίας, χαράς και αισιοδοξίας. 

Παιδικά χαμόγελα, αγωνιστικές επιδόσεις, ευφάνταστα παιχνίδια,  αποκριάτικες μεταμφιέσεις αναβατών και ποδηλάτων και κεφάτες καρναβαλικές διαθέσεις θα έρθουν στο προσκήνιο κερδίζοντας τις εντυπώσεις και μεταδίδοντας ελπίδα και ανεμελιά σε μικρούς και μεγάλους.

Από τις 10.30 έως τις 14.00 τα παιδιά 6-12 ετών θα έχουν την τιμητική τους και το Baby Rally που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού,  υπόσχεται αξέχαστες στιγμές στους μικρούς μπόμπιρες του Καρναβαλιού μας.


Οι μικροί καρναβαλιστές με τα μεταμφιεσμένα ποδήλατά τους, που φέτος φτάνουν τους 350 (ατομικές και ομαδικές συμμετοχές) ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο θα χωριστούν σε ομάδες και θα παραλάβουν τους αριθμούς συμμετοχής τους. Οι μικροί με τα ποδήλατά τους (απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η καρναβαλική μεταμφίεση τόσο του ποδηλάτου όσο και του αναβάτη και η ηλικία των 6-12 ετών για τους συμμετέχοντες) θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες: α)παιδιά ηλικία 6-9 ετών και β)παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. 

Τα παιχνίδια του Baby Rally για τις δυο κατηγορίες των παιδιών θα ξετυλιχτούν και για κάθε κατηγορία θα δοθούν 5 βραβεία καλλιτεχνικής αμφίεσης, 5 βραβεία κωμικής αμφίεσης και 5 βραβεία – βαθμολογίας- γενικής κατάταξης. Οι συμμετέχοντες θα βαθμολογηθούν από την Κριτική Επιτροπή του Πατρινού Καρναβαλιού 2020, ενώ θα δοθούν αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής για όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν. 

Τα παιδιά εφοδιασμένα με χαρούμενη καρναβαλική διάθεση, πνεύμα συνεργασίας και διάθεση συμμετοχής θα είναι η ιδανικότερη συνθήκη για την επιτυχία του Baby Rally.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Το βράδυ του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου στις 19.00 στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή παρέλαση μικρών προσχολικής ηλικίας. Πρόκειται για μια ιδέα της Κριτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού 2020, που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Συλλόγου Ιδιωτικών Κέντρων Προσχολικής Αγωγής (ΣΙΚΕΠΑ) Δυτικής Ελλάδος. Θα συμμετάσχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και κέντρα. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 1000 παιδιά από 15 σταθμούς και νηπιαγωγεία. Η παρέλαση θα αρχίσει από τη συμβολή των οδών Γούναρη και Ρήγα Φεραίου και ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου θα φτάσει στη συμβολή των πεζόδρομων Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου. Θέμα της παρέλασης θα είναι «Αυτοφωτιστείτε» αλλά και βασικό χαρακτηριστικό της θα είναι τα μεταμφιεσμένα παιδιά να κάνουν θόρυβο με κρουστά και καραμούζες για να … ξυπνήσουν τον Καρνάβαλο. Στον τερματισμό της παρέλασης στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου θα ακολουθήσει διαδραστικό παιχνίδι-μουσικό πάρτι με τη φροντίδα της μουσικοπαιδαγωγού Γιώτας Ανδριοπούλου και της ομάδας της.


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΙΚΡΩΝ

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Ομονοίας όπου στις 11 το πρωί θα αρχίσει η Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών, η οποία θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Γούναρη – Κορίνθου (κάτω μέρος πλ. Γεωργίου) - Κορίνθου με κατάληξη και έξοδο από Ερμού και Αγ. Νικολάου.

Στην αφετηρία της Παρέλασης θα βρεθούν περίπου 14.000 μικροί καρναβαλιστές με συνοδούς κατανεμημένοι σε 102 ομάδες, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο συμμετοχής.

Ένας χείμαρρος ενθουσιασμού, φαντασίας, χρωμάτων και καρναβαλικής ενέργειας στα μέτρα των μικρών θα πλημμυρίσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης σκορπίζοντας παντού παιδικά χαμόγελα και ελπίδα. 

Θα συμμετάσχουν η Μπαντίνα, η μασκότ του Καρναβαλιού των Μικρών, ο Τζίτζικας, τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών, στα οποία υπάρχουν τρία νέα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Το πρώτο εντυπωσιακό άρμα που εκπέμπει αίσθηση φρεσκάδας και χαράς είναι η πολύχρωμη «Χαρούμενη Τούρμπο-Μάγισσα» του Παντελή Χατζόπουλου που η μορφή του αποτυπώνει τη Μάγισσα του παραμυθιού να πετά καβαλώντας δυο σκούπες πάνω από τα σπίτια ενός πολύχρωμου χωριού. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα κάστρο.

Το δεύτερο νέο άρμα είναι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Κώστα Τζαϊλάκη με θέμα εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραμύθι αλλά προσαρμοσμένο για το φετινό Καρναβάλι των Μικρών στην κλιματική αλλαγή και στην προστασία του πλανήτη. Το διακριτό μότο στο μπροστινό μέρος του άρματος «Ας φροντίσουμε τον πλανήτη με την ωριμότητα ενός παιδιού» είναι παραπάνω από εύγλωττο. Ο Πρίγκιπας πάνω από τα σύννεφα κρατά την γη και μπροστά του ξεφυτρώνει ένα ρόδο. Στο πίσω του άρματος δεσπόζει η Αλεπού, αναπόσπαστο στοιχείο του παραμυθιού του «Μικρού Πρίγκιπα».

Το τρίτο νέο άρμα είναι το «Γατί» του Νεκτάριου Σαρηγιάννη. Ένα χαρούμενο γατί παίζει με ένα κουβάρι νήμα που έχει μπροστά του.

Θα παρελάσουν και τα παλαιότερα άρματα από περασμένες διοργανώσεις του Καρναβαλιού των Μικρών: «Τοσοδούλα», «Καρναβαλάκος», «Σκυλάκι», «Κάστρο» και «Ζουζούνι».

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι ομάδες συμμετοχής σκορπίζοντας χρώματα, χιούμορ, αθωότητα και αστείρευτο κέφι και χαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην παρέλαση συμμετέχουν 10 ομάδες εκτός Πατρών, ενώ το Χαμόγελο του Παιδιού θα συμμετάσχει και με τμήματα εκτός Πατρών. Συμμετέχουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σχολές χορού, τοπικοί σύλλογοι, ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Στο τέλος της παρέλασης ο καθιερωμένος σοκολατοπόλεμος από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατοπαίχτες» και «Σοκολατοβροχή»  θα γλυκάνει μικρούς και μεγάλους και αφήνοντας την ιδιαίτερη πινελιά του αναλλοίωτου στο πέρασμα των χρόνων εθίμων.