Πάνε δύο χρόνια από τη στιγμή που ο Κώστας Πελετίδης, ακούγοντας τα παράπονα του ΣΟΨΥ Πάτρας και άλλων συλλόγων ή επιστημονικών φορέων της πόλης που σχετίζονται, με άτομα που έχουν χρόνια ή περιστασιακά ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, σταμάτησε το βάρβαρο έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρού. 

Ένα υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο που έγινε όμως αστικός μύθος και διαπομπεύτηκε εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της και του πόθου της να παντρευτεί. Η Γιαννούλα η Κουλουρού, ήταν μια γυναίκα που ζούσε στη συνοικία του Τάσι, (κοντά στον Παντοκράτορα), τα χρόνια του μεσοπολέμου και πουλούσε κουλούρια. 

Ήταν οξύθυμη, έβριζε και όταν θύμωνε σήκωνε τα φουστάνια της και έδειχνε τα βρακιά της. Η γυναίκα αυτή, από τους λαϊκούς τύπους της Πάτρας, είχε την έμμονη ιδέα ότι είναι η δούκισσα της Αμερικής και ήταν αρραβωνιασμένη με τον πρόεδρο  Ουίλσον, που υποτίθεται ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της και τον περίμενε να έρθει στην πόλη για να στεφανωθούν. 

Δεν άργησε αυτή η έμμονη ιδέα της να αποτελέσει την αιτία για την γέννηση ενός δρώμενου που κράτησε για δεκαετίες και  έγινε με την πάροδο των ετών συνυφασμένο, με την Πατρινή Αποκριά και αργότερα, με τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης.

Ο Γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρού γινόταν κάθε απόγευμα Τσικνοπέμπτης, με την πομπή να ξεκινάει από την συνοικία της Αγίας Αικατερίνης και την Άνω πόλη και να καταλήγει στο κέντρο της Πάτρας, υπό την συνοδεία όλων των συγγενών και των φίλων της νύφης και του γαμπρού.

Πέρυσι για πρώτη φορά το 2019, ύστερα από την απόφαση που είχε πάρει, ο Κώστας Πελετίδης, δεν έγινε ο Γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρού, αλλά ο Γάμος του Καραγκιόζη. Η απόφαση αυτή είχε ικανοποιήσει την επιστημονική κοινότητα και το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, αν και υπήρξαν κάποιοι που θεώρησαν όλες αυτές τις αντιδράσεις υπερβολικές. 

Η Γιαννούλα δίχασε έτσι την κοινωνία της Πάτρας και τους καρναβαλιστές, παίρνοντας έτσι τη δική της εκδίκηση, θα έλεγε κανείς για την διαπόμπευση που της είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος, δεν θα γίνει καν γάμος, αλλά το δρώμενο θα ονομάζεται ο Καραγκιόζης βουλευτής. 

Προφανώς το δρώμενο θα έχει καυστικό περιεχόμενο και πολιτική σάτιρα για την κατάσταση, ανατρεπτικού τύπου. Τη διοργάνωση της όλης εκδήλωσης την έχει αναλάβει ο Καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Πατρινός και θα έχει πολλές εκπλήξεις. Μένει να τις δούμε... 

(Οι φωτογραφίες είναι από το Καρναβάλι του 2018 και την τελευταία Γιαννούλα νυφούλα που είχε ενσαρκώσει ο Θανάσης Τσέρης).