Σε τουλάχιστον τρεις διακοπές νερού προχώρησε τις περασμένες ημέρες η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης της Πάτρας, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση σε αρκετούς, με δεδομένο ότι η δημοτική αρχή και το νυν διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ, έχει εφαρμόσει συγκεκριμένη πολιτική πάνω στο όλο θέμα τηρώντας μία ανοχή και αναγνωρίζοντας το οικονομικό πρόβλημα που έχουν δεκάδες νοικοκυριά αυτής της πόλης. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το χρέος των νοικοκυριών αυτών δεν ξεπερνούσε τα 300 με 400 ευρώ, δεν ήταν δηλαδή τόσο μεγάλο, για να προχωρήσει η ΔΕΥΑΠ, σε μία τέτοια κίνηση.

To patrasevents.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της επιχείρησης Ανδρέα Παπανικήτα που μας διευκρίνισε τα όσα ισχύουν και τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με την ΔΕΥΑΠ να αναγκάζεται να βρίσκεται στη μέση. Τι έχει συμβεί όμως και υπάρχουν αυτές οι διακοπές, με δεδομένο την πάγια θέση της δημοτικής αρχής για το νερό και ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό αγαθό. 

Οι λογαριασμοί νερού που δεν πληρώνουν οι ενοικιαστές πάνε από ένα σημείο και μετά στους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες, βλέποντας ότι οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν το νερό που τους έρχεται και ότι θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι στο τέλος το χρέος, δικαιούνται βάση νόμου να κάνουν αίτηση στην επιχείρηση και να διακόψουν την υδροδότηση που έχει να κάνει με το ακίνητο που έχουν μισθώσει. 

Έτσι, όταν ένας ενοικιαστής έχει ένα χρέος, όχι μόνο στο λογαριασμό του νερού, αλλά και στο θέμα των ενοικίων που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα, τότε ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί κατά κάποιο τρόπο την ΔΕΥΑΠ, προχωρώντας σε αίτηση διακοπής, έτσι ώστε να πιέσει τον ενοικιαστή να πληρώσει τόσο το νερό, όσο και το μίσθωμα του. 

Καταλαβαίνει κανείς με δεδομένο τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν και τη δυσκολία που έχουν οι ενοικιαστές να καταβάλουν κάθε μήνα το μίσθωμα τους στον ιδιοκτήτη, ότι οι αιτήσεις διακοπής δίνουν και παίρνουν. Από τη στιγμή που γίνεται μία τέτοια αίτηση, τότε η ΔΕΥΑΠ, είναι υποχρεωμένη, βάση νόμου να προχωρήσει στην υλοποίηση της. 

Το πλαφόν των 250 ευρώ

Τη σολομώντεια λύση σε αυτή την άτυπη διένεξη μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών βρήκε η νυν διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, βάζοντας ένα πλαφόν της τάξεως των 250 ευρώ σε οφειλές. Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης για να κάνει μία τέτοια αίτηση διακοπής θα πρέπει ο ενοικιαστής να χρωστάει για νερό ένα ποσό που να ξεπερνά τα 250 ευρώ. 

Όμως, εξαιτίας πάλι της δυσχερής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται δεκάδες νοικοκυριά, οι οφειλές είναι ορισμένες φορές πάνω από 250 ευρώ και έτσι οι αιτήσεις συνεχίζονται από πλευράς ιδιοκτητών.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν να πατήσουν στην ΔΕΥΑΠ εδώ και τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχουν πληρώσει τίποτα και δίχως να έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό και έτσι η επιχείρηση προχωρά στην διακοπή νερού. 

Γενικότερα, ωστόσο, για να προχωρήσει, η ΔΕΥΑΠ από μόνη της σε διακοπή νερού, θα πρέπει ο δημότης να χρωστάει ένα ποσό που να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ, ανάλογα πάντα με την περίπτωση, καθώς υπάρχουν και ορισμένοι που δεν πληρώνουν εσκεμμένα. 

Πάντως, το συνολικό ποσό που οφείλεται στην ΔΕΥΑΠ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης παραμένει δυσθεώρητο. Με κατά προσέγγιση εκτιμήσεις ξεπερνά τις 800.000 ευρώ και φτάνει το 1.000.000 ευρώ, ίσως και παραπάνω.