Η έλλειψη της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στην Πάτρα έχει τα δικά της θύματα και από ότι φαίνεται η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, όσο ακόμα η αχαϊκή πρωτεύουσα και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, δεν έχει μια τέτοια απαραίτητη μονάδα υγείας. 

Το νέο θύμα της έλλειψης αυτής ονομάζεται Κώστας Προσκεφαλάς και ήταν ένας νέος άνθρωπος ηλικίας 55 ετών, ναυτικός στο επάγγελμα που έχασε τη ζωή του, την περασμένη Δευτέρα, μετά από ρήξη ανευρύσματος καρδιακής αορτής. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "7 μέρες Ενημέρωση" ο 55χρονος υπέστη ρήξη αορτής όταν βρισκόταν στο σπίτι του, στην περιοχή της Έλληνος Στρατιώτου. Από εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου και διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης του. 

Στη συνέχεια ξεκίνησε η Οδύσσεια για τον άτυχο άνδρα. Οι γιατροί αναζήτησαν και προσπάθησαν να βρουν ένα νοσοκομείο της Αθήνας που να τον δεχθεί και να μπορεί να τον χειρουργήσει. Δεν το βρήκαν παρά την αγωνιώδη προσπάθεια τους. Το μόνο νοσοκομείο που δέχτηκε να τον αναλάβει ήταν η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου των Ιωαννίνων. 

Άμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς του από την Πάτρα στα Ιωάννινα, ο ασθενής έφτασε εκεί ζωντανός, εισήχθη στο χειρουργείο, όμως η κατάσταση του είχε γίνει πλέον ακόμα πιο δύσκολη.

Εξαιτίας της πολύωρης αναμονής είχαν υποστεί βλάβη και άλλα ζωτικά του όργανα, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών, να χάσει τη μάχη. 

Η οικογένεια του και οι δικοί του άνθρωποι, τον έχασαν έτσι μέσα από τα χέρια τους, εξαιτίας της πρωτοφανούς αρρυθμίας που χαρακτηρίζει σε καίριους τομείς του νοσηλευτικού μας συστήματος. Μιας αρρυθμίας που κοστίζει ζωές.

Μένει να δούμε πότε επιτέλους θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μια κλινική που όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος θα έπρεπε να λειτουργεί "χθες".

Τόσο μεγάλη είναι αυτή η έλλειψη που χαρακτηρίζει τη δημόσια υγεία της περιοχής μας.