Η Παπαδάτου ή ο Παπ(π)αδάτος είναι χωριό του Δήμου Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία.

Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού και νοτιοδυτικά της λίμνης Αμβρακίας. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδες ύψωμα, παρακλάδι των Ακαρνανικών βουνών στην νοτιοανατολική πλευρά τους, με υψόμετρο 320 μέτρα.

Το όνομα του χωριού δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο από που προήλθε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη χρονολόγηση της ίδρυσής του. Σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση, πήρε το όνομά του από τον πρώτο κάτοικο που εγκαταστάθηκε μόνιμα στη σημερινή τοποθεσία του χωριού το 1400 περίπου, ο οποίος ονομάζονταν Παπαδάτος και καταγόταν από την Κεφαλονιά.

Επίσης, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τη χρονολογία ίδρυσής του. Είναι όμως απόλυτα εξακριβωμένο ότι υπήρχε πριν το 1761. Πριν από την εποχή αυτή υπήρχαν και οι οικισμοί Αννίνου και Γαρδί κοντά στην περιοχή του χωριού, ενώ κάποιοι άλλοι γειτονικοί οικισμοί, όπως του Αγίου Στεφάνου, της Παναγιάς είναι παλαιότεροι, ίσως της εποχής του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ένα προικοσύμφωνο του 1551 ενθαρρύνει στο συμπέρασμα ότι το χωριό συγκροτήθηκε γύρω στο 1400. Δύο ξένοι περιηγητές που πέρασαν από εκεί, οι Πουκεβίλ και Ληκ, αναφέρουν, ο μεν πρώτος, ότι προεπαναστατικά (πριν το 1821) η Παπαδάτου είχε μόνο 20 οικογένειες, ο δε δεύτερος, ότι η Παπαδάτου το 1809 περιελάμβανε λίγα σπίτια.


Παπαδατου Ξηρομερου Αιτωλοακαρνανίας

Πηγή: Βικιπαίδεια

Βίντεο: Δημήτρης Σκεπεταρης