Το Βασιλάκι ή Λυκουρέσι, ανήκει στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Η επίσημη ονομασία είναι «το Βασιλάκιον». Έδρα του δήμου είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Έχει υψόμετρο 252 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, περίπου 35 χιλιόμετρα από τον Πύργο Ηλείας και περίπου 99 χιλιόμετρα από την Τρίπολη Αρκαδίας. Στο τοπικό διαμέρισμα του Βασιλακίου ανήκει και ο οικισμός Υψηλόν. Ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος που γιορτάζει στις 10 Μαΐου.

Για την προέλευση της ονομασίας του δεν υπάρχουν εξακριβωμένες πληροφορίες από ιστορικές πηγές στο βιβλίο του Travels in the Morea, London 1830, ο Άγγλος περιηγητής William Martin Leake μνημονεύει και το χωριό Λυκούρεσι στο ταξίδι του στις αρχές του 1806 προς την Τρίπολη. Το πιο πιθανό είναι να πήρε το όνομά του από τον πρώτο οικιστή του. Εξετάζοντας τη λέξη Λυκούρεσι ετυμολογικά δεν βρίσκεται να υπάρχει κάποιο παρόμοιο λήμμα στη γλώσσα μας, αντίθετα συναντάμε τη γλωσσική αυτή ρίζα σε ονομασίες ξένων περιοχών. Ακόμη διάφορα Σλαβικά φύλα μετακινήθηκαν προς την Πελοπόννησο τον 7ο και 8ο αιώνα μ.Χ. όπου συγχωνεύτηκαν με τους ντόπιους. Πιθανολογείται ότι κάποια ομάδα των λαών αυτών ίσως να έδωσε στο χωριό το συγκεκριμένο όνομα.

Το Βασιλάκι ανευρίσκεται για πρώτη φορά σε κατάστιχα απογραφής του 1461 μ.Χ. που διενήργησαν οι Τούρκοι όταν έγιναν κυρίαρχοι ολόκληρης της Πελοπόννησου. Η ανωτέρω ιστορική μαρτυρία πιστοποιεί ότι το χωριό προϋπήρχε πολύ πριν την έλευση των Τούρκων, οπότε η οίκηση και η ονομασία του ίσως να έχουν την αφετηρία τους στον 8ο αιώνα π.Χ.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και την κτηνοτροφία. Ακόμη άλλοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.


ΧΩΡΙΟ ΒΑΣΙΛΑΚΙ

Πηγή: Βικιπαίδεια

Βίντεο: ΒΑΣΙΛΑΚΙ ΗΛΕΙΑΣ