Ο νόμος Κατσέλη έσωζε σπίτια και ήταν η μοναδική προστασία που με νομική υποστήριξη θα μπορούσε να γλιτώσει τους δανειολήπτες των "κόκκινων" δανείων, από το να μην χάσουν την περιουσία τους, ξεχρεώνοντας όμως ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις τους, προς τους πιστωτές τους. 

Το παραπάνω συμπέρασμα αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά σε εκδίκαση υπόθεσης δανειολήπτη που είχε προλάβει να ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη, όταν αυτός ήταν εν ισχύ, αφού πλέον έχει καταργηθεί ή για την ακρίβεια τροποποιηθεί, μέσω της αναίρεσης του περίφημου άρθρου 9, που ήταν και το ουσιώδες μέρους του νόμου. 

Ένας δημοτικός υπάλληλος που χρωστούσε στις τράπεζες ένα ποσό που έφτανε συνολικά το ύψους των 171.515,73 ευρώ, προσέφυγε στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με το Ειρηνοδικείο να τον δικαιώνει.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε την ρύθμιση του χρέους του μέσω κουρέματος, καταβάλλοντας συνολικά 17.350,18 ευρώ, με εξαίρεση την εκποίηση της κύριας κατοικίας του οφειλέτη. 

Το υπόλοιπο χρέος του δανειολήπτη διαγράφηκε. Την υπόθεση είχε αναλάβει ο δικηγόρος Πατρών Άκης Βαβαρούτας. Το θέμα βέβαια είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους, όσους δηλαδή έχουν κόκκινα δάνεια και δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσοι πρόλαβαν και μπήκαν στον νόμο, η εκδίκαση της υπόθεσης τους ισχύει ακόμα και μετά την κατάργηση του.